Video "Erau ultimii bani de înmormântare". Reacţia pensionarei jefuite de 450.000 de euro
O nouă metodă de înşelăciune face ravagii. Zeci de oameni s-au trezit cu conturile goale după ce hackerii i-au păcălit să instaleze o aplicaţie în telefonul mobil. Escrocii le-au promis că vor primi bani de la Bursă, dar, de fapt, le-au furat economiile. De la o singură victimă au luat 450.000 de euro.
Escrocheria începe cu un apel telefonic şi cu o promisiune tentantă.
"Îmi sună telefonul si imi spune: buna ziua - Mi-a spus numele - Sunt de la Bursa de Valori Bucureşti şi vreau să stăm de vorbă un pic fiindcă aveţi în portofoliu Bursei de Valori nişte sume şi într-adevăr aveam", a povestit un bătrân.
Reporter Observator: Câţi bani v-au promis că o să vă dea pe acele dividende?
Pensionar: 7.000 şi ceva de lei... Mi-au retras din contul meu 34.000 de lei si din contul sotiei 3.700.
Altă victimă, în vârstă de 71 de ani, a rămas fără 50.000 de lei.
O pensionară a rămas fără jumătate de milion de euro
"Singura rezervă de bani pe care o aveam. Nopţi întregi recunosc că nu am dormit. Au fost relativ convingători pentru faptul că eu într-adevăr aveam acţiuni la Bursa de Valori şi chiar îmi propuneam de multă vreme să merg dar nu am avut timpul necesar", a povestit o victimă.
Cel mai mare tun este de aproape o jumătate de milion de euro, s-a plâns victima unor prieteni.
"Am fost furată de 80.000 ron si 450.000 euro. Sunt tristă de tot. Aş vrea să mor", a spus una dintre victime.
Escrocii îi puneau să descarce o aplicaţie
Asa arată aplicatia care i-a lăsat pe pensionari fără economiile de-o viaţă. Victimele au fost îndrumate să descarce programul, prin care, spuneau escrocii, ar fi urmat să le vireze banii din actiuni, însă în realitate, le permitea infractorilor să se conecteze la telefoanele mobile şi să le controleze aplicatiile bancare de la distanță.
Toate victimele au fost convinse să îşi instaleze aplicaţia AnyDesk. După ce le-au jefuit, hackerii le-au trimis mesaje devastatoare pe WhatsApp.
"Se bazeaza pe naivitate, pe necunostinţă pentru că educatia aceasta digitală nu este foarte bine formata in randul anumitor persoane, respectiv tineri sau persoane care trec de 60 de ani", spune Laura Voicu, subcomisar IGPR.
Păgubiţii, majoritatea pensionari, au făcut, totuşi, reclamaţii şi speră să îşi recupereze banii. Poliţiştii spun că asemenea cazuri sunt greu de rezolvat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰