Antena Meniu Search
x

Video Etichetele "semafor" dispar din magazine. Sistemul nutriscore "favoriza" doar produsele care aveau indicatorul verde

Sistemul nutriscore, cel care arată cât de sănătos e un produs alimentar, a dispărut complet din magazinele de la noi. Autorităţile spun că mulţi clienţi erau tentaţi să cumpere doar produsele care aveau indicatorul verde, iar celelalte nu se vindeau. Şi au dat exemplu slănina, care deşi e etichetată ca un produs nesănătos, face parte din tradiţia şi cultura noastră de secole. Unele ţări au exclus de altfel produsele tradiţionale din schema de etichetare.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 01.02.2024, 17:22

Vezi și

Etichetele semafor sunt colorate de la verde la roşu şi numerotate de la A până la E. Ultima literă este pentru alimentele pe care ar trebui să le consumăm cât mai rar. Sistemul nutriscore a apărut în România în urmă cu aproximativ 3 ani şi a fost implementat în mod voluntar de către magazine. Anul trecut, din luna mai, retailerii nu mai au voie să folosească această eticheta în urma unui ordin dat de ANPC. Produsele însă au mai existat în magazine timp de câteva luni, iar acum nu se mai găsesc deloc.

ANPC-ul spune că schema Nutriscore este discriminatorie faţă de celelalte produse româneşti

ANPC-ul spune că schema Nutriscore este discriminatorie faţă de celelalte produse româneşti, pentru că ar oferi o falsă impresie de informare suplimentară. În plus, ceea ce alte ţări consideră nesănătos, la noi e validat de tradiţie. Un exemplu ar fi slănina. "Alimentaţia cu care este obişnuit un maramureşean începe în fiecare dimineaţă cu slănină. Aşa se întâmplă de 2.000 de ani. Ori a-i trimite informaţie greşită "mănânci slănină, înseamnă că vei fi nesănătos", ar însemna că acceptăm ideea de a da peste cap un metabolism format în câteva mii de ani", a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

"Marele minus este că dacă luăm, de exemplu, un salam care are o cantitate de grăsimi nesaturată şi luăm o bucată de porc care are aceeaşi cantitate, amândouă vor primi acelaşi scor. Deci, cumva, simplitatea acelui scor e bună pe de-o parte, da pe partea cealaltă nu e bună. Tot încercăm să explicăm la oameni să citească eticheta. Dar eticheta e un lucru complicat", a declarat Fabius Antal, nutriţionist. Eticheta Nutri - Score a fost introdusă în Europa în 2021 ca recomandare. Italia şi-a făcut propria versiune a etichetelor nutriscore şi a cerut retragerea lor de pe produsele tradiţionale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Etichetele "semafor" dispar din magazine. Sistemul nutriscore "favoriza" doar produsele care aveau indicatorul verde