Antena Meniu Search
x

Video Români păcăliţi pe faţă, cu bijuterii din aur. Cât valorează de fapt: la amanet, calculele sunt mereu în defavoarea clienţilor

Inelele cu piatră îţi iau ochii, dar sunt mare păcăleală la cântar. E practica des întâlnită în magazinele de bijuterii, unde clienţii plătesc un preţ mult mai mare pentru produsul cumpărat. Protecţia Consumatorilor a propus un set de reguli, astfel că pe etichetele bijuteriilor va fi scris clar cât e metal preţios şi cât e fier sau piatra fără valoare.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 22.01.2024, 20:46

Vezi și

"5 grame 67 de înmulţit cu 285! 1.615.95, ceea ce înseamnă, raportându-ne şi la preţul afişat acolo sugerează consumatorului că va face o cheltuială pentru a-şi achiziţiona aur. Dânşii nu îşi cumpără decât puţin aur şi multe cioburi". Este păcăleala care ne ia ochii atunci când cumpărărm o bijuterie cu pietre. Şi la casele de amanet - aceeaşi practică la vânzare. 

Pietre fără valoare, la preţ de aur

  • Vânzător amanet: Are 6 grame 59, este de 18K, 3.361 de lei. 
  • Reporter: Şi pietricelele sunt?
  • Vânzător amanet: Zirconiu. 
  • Reporter: În cele 6 grame intră şi pietricelele.
  • Vânzător amanet: Da! Se cântâreşte cu totul. 

"Nu este corect să informăm clientul că şi-ar cumpăra o piesă care are 4-5 grame o piatră şi un gram sau două aur. Şi noi să-l facem să creadă că el cumpără o bijuterie din aur", spune Ioana Preda, proprietar magazin bijuterii.

Pe acelaşi subiect

"De ce pentru un inel cu diamant plătim un anume preţ şi nu punem piatra la preţul aurului. Şi de ce în cazul unui inel cu zirconiu sau cu ciob punem piatra la preţul aurului? Şi ne-a explicat că acolo ar fi pierderi substanţiale în buzunarul dânşilior. În partea astalaltă e mai puţin important pentru că pierderea e în buzunarul consumatorului", a precizat Horia Constantinescu, preşedinte ANPC.

Când însă vrem să lăsăm la amanet aceleaşi bijuterii, calculele se fac, din nou, în defavoarea clienţilor. "Se scad pietricelele. Depinde cât de mari sunt, câte puncte au", îi explică un reprezentant al amanetului unui client.

Etichete clare pentru bijuterii

Un nou proiect de lege prevede ca etichetele unor astfel de bijuterii să fie extrem de clare: cât aur şi câte pietricele cumpărăm exact. "Măsura ar putea să se aplice în câteva luni. Trebuie să fie adoptată şi publicată în Monitorul Oficial. Iar mai apoi comercianţii care încalcă legea sunt pasibili de amendă. Şi am putea vorbi chiar şi despre suspendarea activităţii", transmite Mădălina Chiţac, reporter Observator.

"Eu nu ştiam că, de exemplu, dacă are pietricele ăsta nu e aur. Sau dacă are diamant. Aş vrea să se specifice", spune un român. Regulile se vor aplica în magazinele unde se vând bijuterii la gram, nu ca piesă. 

"Avem o pereche de cercei. Aceştia, care au în compoziţie şi aur şi pietre. Având în vedere că eu sunt importator, ele sunt achiziţionate exact aşa. Şi atunci gramajul noi îl trecem per total. Nu putem să facem diferenţa. Ar trebui să scoatem pietrele", explică un comerciant.

În România se produce lunar o jumătate de tonă de bijuterii, dintre care 50% sunt din aur şi 50% din argint. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 15 voturi
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Români păcăliţi pe faţă, cu bijuterii din aur. Cât valorează de fapt: la amanet, calculele sunt mereu în defavoarea clienţilor