Evoluţia cursului valutar dă fiori reci românilor
Avem cel mai slab leu din istorie! Astăzi, pentru prima oară, BNR a cotat moneda europeană la peste 4 lei şi 77 de bani. Analiştii se tem că leul va continua să se prăbuşească.
Avem cel mai slab leu din istorie! Astăzi, pentru prima oară, BNR a cotat moneda europeană la peste 4 lei şi 77 de bani. Analiştii se tem că leul va continua să se prăbuşească.
În primul rând, trebuie să vă spun că cea mai mare presiune pe cursul valutar vine din deficitul comercial. Adică importăm mai multe bunuri decât exportăm.
Vorbim despre o diferenţă de peste două miliarde de euro faţă de anul trecut. Ca să înţelegem mai bine ce înseamnă asta - gândiţi-vă că am ajuns să importăm foarte multe produse- de la mâncare până la electronice şi electrocasnice din alte ţări.
Bunuri pe care le plătim în euro, prin urmare şi valoarea acestei monede creşte. În al doilea rând, şi importurile masive de Black Friday pe care, din nou, le-am plătit în euro au contribuit la această depreciere a leului.
- Scenariul sumbru în care leul s-ar putea deprecia masiv, în 2025: "Am putea să vedem și euro la 10 lei. Am mai...
- Câţi bani economiseşte dacă rambursezi anticipat 1.000 de lei la un împrumut pe 20 de ani, cu dobândă de 5%
- Iancu Guda: "Avem cea mai mare crestere de salarii din UE". Câţi bani din salariu pierd românii din cauza inflaţiei
- Românii vor putea întreba angajatorul ce salarii au colegii lor. Companiile, obligate să facă grilele publice
- Afacerea pe care Ramona a pariat acum câțiva ani şi care a dat roade. "Clienţii vin la noi, deja sunt programaţi"
În al treilea rând, atât analiştii, cât şi experţii din Banca Naţională atrag atenţia că un alt motiv al creşterii monedei euro vine din lipsa de încredere a investitorilor în economia naţională.
Aşa am ajuns să avem astăzi un curs istoric. Peste 4 lei şi 77 de bani pentru un euro. Iar analiştii preconizeză că moneda europeană ar putea atinge valoarea de 4,85 lei, chiar 4 lei şi 90 de bani în perioada următoare.
Aşa că, de la mâncarea adusă din import şi serviciile lunare - abonamente tv sau de telefonie, până la chirii şi rate pe care le plătim în euro- totul ar putea fi mai scump.
Rămâne de văzut, şi după perioada sărbătorilor, dacă ascensiunea monedei euro va continua pe acest trend sau va fi stopată printr-o intervenţie a Băncii Naţionale.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰