Antena Meniu Search
x

Evoluţia cursului valutar dă fiori reci românilor

Avem cel mai slab leu din istorie! Astăzi, pentru prima oară, BNR a cotat moneda europeană la peste 4 lei şi 77 de bani. Analiştii se tem că leul va continua să se prăbuşească.

de Redactia Observator

la 18.11.2019, 20:57

Vezi și

Avem cel mai slab leu din istorie! Astăzi, pentru prima oară, BNR a cotat moneda europeană la peste 4 lei şi 77 de bani. Analiştii se tem că leul va continua să se prăbuşească.

În primul rând, trebuie să vă spun că cea mai mare presiune pe cursul valutar vine din deficitul comercial. Adică importăm mai multe bunuri decât exportăm. 

Vorbim despre o diferenţă de peste două miliarde de euro faţă de anul trecut. Ca să înţelegem mai bine ce înseamnă asta - gândiţi-vă că am ajuns să importăm foarte multe produse- de la mâncare până la electronice şi electrocasnice din alte ţări. 

Bunuri pe care le plătim în euro, prin urmare şi valoarea acestei monede creşte. În al doilea rând, şi importurile masive de Black Friday pe care, din nou, le-am plătit în euro au contribuit la această depreciere a leului. 

În al treilea rând, atât analiştii, cât şi experţii din Banca Naţională atrag atenţia că un alt motiv al creşterii monedei euro vine din lipsa de încredere a investitorilor în economia naţională. 

Aşa am ajuns să avem astăzi un curs istoric. Peste 4 lei şi 77 de bani pentru un euro. Iar analiştii preconizeză că moneda europeană ar putea atinge valoarea de 4,85 lei, chiar 4 lei şi 90 de bani în perioada următoare. 

Aşa că, de la mâncarea adusă din import şi serviciile lunare - abonamente tv sau de telefonie, până la chirii şi rate pe care le plătim în euro- totul ar putea fi mai scump. 

Rămâne de văzut, şi după perioada sărbătorilor, dacă ascensiunea monedei euro va continua pe acest trend sau va fi stopată printr-o intervenţie a Băncii Naţionale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Evoluţia cursului valutar dă fiori reci românilor