Antena Meniu Search
x

Video Facturi de coşmar pentru zeci de mii de români. După explozia preţurilor la gaze, mai mulţi furnizori se retrag de pe piaţă

Gazele s-au scumpit de cinci ori pe piaţa de energie, dar românii mai au de înfruntat o problemă. Sunt lăsaţi de izbelişte de furnizorii pe care i-au ales pentru că tot mai multe firme mici anunţă că nu-şi vor mai putea onora contractele. ANRE cere furnizorilor care vor să renunţe la licenţe să notifice din timp consumatorii şi să le dea timp să încheie contracte cu altcineva. Zeci de mii de oameni sunt în această situaţie.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 16.11.2021, 19:48

Vezi și

Pentru mulţi consumatori, facturile la utilităţi s-au transformat într-un coşmar. Electricitatea şi gazele au ajuns să înghită mai mult de 20% din bugetul unei familii. "Deja mi s-a scumpit cu 50% de astă vară și acum mai aștept încă o scumpire de la 0,18 la 0,36?! Nu înțeleg", se plânge un român. "Nu am avut căldura în Sectorul 2 și am plătit mai puțin, dar în general plăteam în jur de 3 milioane", spune un bucureştean. "Greu, greu, pentru că avem pensiile mici, chair nu ne ajunge. Cu medicamentele, cu mâncarea".

"Vedem şi din datele de la statistică că s-a înregistrat o creştere: 46% dă doar statistica, evident că în ofertele concurenţiale variaţiile sunt și mai mari. Sunt și oferte care au venit de doua, trei, patru ori mai mari", explică Silvia Vlăsceanu, expert în Energie. Şi de parcă n-ar fi suficient, zeci de mii de consumatori casnici s-au trezit în prag de iarnă fără furnizorii de gaze pe care i-au ales. Aceştia nu mai pot onora contractele şi renunţă la afaceri. "Fiecare își face o strategie de achiziţie, cât achiziţioneaza în avans, cât de pe pieţele spot. Ultimele luni au adus surprize și, implicit, aşteptările furnizorilor au fost diferite", adaugă Silvia Vlăsceanu.

Licenţe retrase de Autoritatea de Reglementare a Energiei (ANRE)

"În luna octombrie şi noiembrie am retras trei sau patru licenţe. Undeva spre 20 de mii de clienţi au fost transferaţi în regim de ultimă instanţă", a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE. Este vorba despre Hargaz Harghita Gaz SRL, Măcin Gaz SRL, Progaz P&D SRL și Vega 93 SRL. Restart Energy, un alt mare jucător din domeniu, cu 18 mii de abonaţi, vrea să iasă de pe piaţa de furnizare a gazelor de anul viitor. Clienţii lor nu vor rămâne nicio clipă fără gaze. Vor plăti însă un preţ mai mare pentru că vor fi distribuiţi automat de ANRE furnizorului de ultimă instanţă, care este mai scump decât cel al furnizorului care l-a abandonat, și, în teorie, mai mare decât majoritatea prețurilor din piață. "Este doar o soluție de rezervă într-o situație extremă. Un client aflat într-o astfel de situație să-şi aleagă o ofertă concurenţială din comparatorul de preţuri, de pe site-urile furnizorilor", recomandă Silvia Vlăsceanu.

Pentru a stopa valul de plecări, Autoritatea de Reglementare a Energiei a schimbat regulile jocului. De-acum nu vor mai avea voie să ceară ridicarea licenţei acei furnizori care au în portofoliu şi clienţi finali. "Momentan vedem solicitări din partea furnizorilor de gaze naturale de renunţare la licenţe şi câteva licenţe deja au fost retrase. E adevărat că se va aplica un alt preţ, aceste preţuri lunare sunt publicate pe site-ul autorităţii şi furnizorul de ultimă instanță care publică cel mai mic preţ este cel care va prelua toţi clienţii care în luna respectivă vor rămâne fără furnizori. În luna octombrie şi noiembrie am retras, din câte îmi aduc aminte, trei sau patru licenţe. Undeva spre 20 de mii de clienţi au fost transferaţi în regim de ultimă instanţă. În urmă cu două săptămâni am modificat regulamentul de acordare al licenţelor la capitolul de retragere a licenţelor şi noutatea este că acei furnizori care au în portofoliu clienţi nu pot să solicite retragerea licenţei, deci nu pot renunţa la licenţă. Dreptul de a solicita o retragere de licenţă îl au doar furnozorii care nu au în portofoliu clienţi finali. Ăsta a fost primul pas. Până la urmă, aceste probleme ale furnizirilor care renunţă la această activitate vin din evoluţia preţului din pieţele angro. Sunt pieţe foarte mari în piaţă și anumiţi furnizori au probleme financiare", spune Zoltan Nagy-Bege.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Facturi de coşmar pentru zeci de mii de români. După explozia preţurilor la gaze, mai mulţi furnizori se retrag de pe piaţă