Antena Meniu Search
x

Video Facultatea care "oferă" salarii de 2.000 de euro după absolvire. Dumitriţa a venit special din R. Moldova pentru a se înscrie aici

A doua n-a fost cu noroc pentru studenţii care nu s-au înscris la facultate în sesiunea de vară. Au acum de ales între să rămână un an pe tuşă sau să înveţe un domeniu la care nu s-au gândit până acum. Unele facultăţi au anunţat că nu mai organizează a doua sesiune de înscrieri, cea din toamnă. La Drept, Medicină şi IT, toate locurile au fost ocupate din vară. Rămân însă în joc specializări cu viitor. Cum ar fi... agricultura. Avantaje?! Te poţi angaja imediat după absolvire, iar salariul nu e deloc de neglijat. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 07.09.2023, 17:31

Vezi și

A fost forfotă mare în prima zi de înscrieri la universitatea din Iaşi care pregăteşte specialişti în agricultură şi medicină veterinară. Dumitriţa a venit din Republica Moldova să îşi depună dosarul. 

Dumitriţa, candidată: Îmi place foarte mult agricultura, tot ce ţine de plante. Mai am şi o dorinţă aparte de medicină veterinară şi care foarte mult îmi doresc. Iubesc foarte mult animalele. 

500 de locuri au fost scoase la concurs acum de Universitatea de Ştiinţele Vieţii. Absolvenţii au şanse mari să se angajeze imediat cum termină studiile. 6 din 10 firme din agricultură duc lipsă de personal.

Salarii de până la 2.000 de euro, "fără prea mare experienţă"

Pe acelaşi subiect

Costel Samuil, prorectorul Universităţii de Ştiinţele Vieţii: Cred că este cel mai important lucru pentru care studenţii, absolvenţii de liceu, vin la universitatea noastră. Sunt situaţii în care cei care absolvă şi lucrează au salarii de la început de 1.500 - 2.000 de euro, fără prea mare experienţă. 

Cristian Grădinariu, administratorul unei companii agricole, angajează an de an absolvenţi de la Facultatea de Agricultură din Iaşi. 

Cristian Grădinariu, administrator companie agricolă: Vin în sprijinul pregătirii tinerilor absolvenţi pentru aceste domenii şi aceste cerinţe ale noastre. Tânărul absolvent trebuie să ştie să gestioneze situaţiile apărute. Să ştie despre agricultura digitală 2.0 sau 3.0 pentru a aduce o mai mare calitate lucrărilor.

Facultăţile la care nu a mai rămas niciun loc liber

Absolvenţii de liceu care au ratat sesiunea din vară şi voiau să studieze în domenii foarte căutate au rămas pe dinafară. 

Clara Mihociu, reporter Observator: La niciuna dintre cele trei facultăţi ale Universităţii Tehnice din Iaşi cu specializare în IT nu se mai face admitere în toamnă. Toate locurile au fost ocupate încă de la admiterea din vară. Spre exemplu, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare s-a înregistrat un record atunci, peste o mie de candidaţi pe cele 350 de locuri. 

Mirela Podea, manager marketing la o companie olandeză de IT: România este privită de companiile din domeniu ca o piată de outsourcing complexă capabilă să livreze servicii de calitate la preţuri competitive. Ştiu o cramă din zonă care în pandemie a bus bazele unui site cu vânzare online şi au avut nevoie de specialişti IT care să dezvolte zona asta. 

Sesiunea de toamnă, o şansă pentru tinerii nehotărâţi 

Sesiunea de toamnă a fost o şansă pentru tinerii nehotărâţi. 

Cosmina, candidată: Iniţial nu am vrut să vin la facultate, dar pe parcurs m-am gândit mai bine, după ce am luat BAC-ul. Am zis că mai bine urmez o facultate şi am decis să vin la Litere. 

România este pe ultimul loc în Europa după numărul de tineri care au studii superioare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Facultatea care "oferă" salarii de 2.000 de euro după absolvire. Dumitriţa a venit special din R. Moldova pentru a se înscrie aici