Antena Meniu Search
x

Video Joburile viitorului, plătite şi cu 5.000 de euro. Nu se caută doar doctori sau ingineri IT, ci şi specialişti în alte domenii

Piaţa muncii e în continuă schimbare, iar facultăţile de la noi ar trebui să ţină pasul cu timpurile. Nu se caută doar doctori sau ingineri IT, ci şi specialişti în comerţ electronic şi energie regenerabilă, brokeri de investiţii sau psihologi. Angajatorii sunt dispuşi să plătească salarii de până la 5 mii de euro pentru aceste posturi. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 12.08.2023, 21:21

Vezi și

Armand are 25 de ani şi lucrează în domeniul bancar. Este analist de business şi combină tehnologia inteligenţei artificiale cu serviciile financiare.  

Armand Epurescu, angajat: "Vedem că este această conversie, joburile de casier spre exemplu devin de mentenanţă şi din ce în ce mai multă lume se îndreaptă către joburi de birou, pe partea de IT. Salariile în domeniul ăsta sunt cu mult peste salariul minim pe economie."

A ales acest domeniu pentru stabilitate. 

Armand Epurescu, angajat: "Cred că pentru toată lumea e important, mai ales în contextul ăsta economic în care inflaţia a fost galopantă, în care multe joburi s-au pierdut." 

Pe acelaşi subiect

Tinerii caută stabilitate la locul de muncă

Şi Alexandra caută un loc de muncă care să îi ofere siguranţă pe termen lung. 

Alexandra, angajată: "Atât timp cât ai o stabilitate acolo financiară care te ţine cu picioarele pe pământ şi îţi dă încredere că ziua următoare este în regulă si va fi aşa o perioadă mai mare de timp, sigur o să reuşeşti să te creşti pe tine, să te dezvolţi. Poţi să fii mai echilibrat." 

Sectorul IT este cel mai râvnit de către tineri pentru că este domeniul care oferă cele mai mari salarii. Cererea de locuri de muncă a crescut pentru specialişti în inteligenţă artificială şi securitatea datelor. 

Ana Vişan, reprezentanta unei platforme de recrutare: "Un tânăr absolvent poate să pornească cu un salariu de 1.000, 1.200, 1.300 de euro, în funcţie de specializarea pe care o alege. Poţi să ajungi după 4-5 ani de experienţă în domeniul IT până la salariul de 4.000, 4.500, 5.000 de euro."

Un alt domeniu care deschide noi perspective este cel al energiei regenerabile. Specialiştii din acest sector pot câştiga între 1.100 de euro şi 1.600 de euro net. Piaţa se dezvoltă de la un an la altul, iar noi locuri de muncă sunt create. 

Florentina Lazăr, reporter Observator: "Grija oamenilor în ceea ce privește sănătatea mentală a dus la creșterea cererii pentru psihologi și terapeuți. Salariile sunt atractive, între 800 și 1200 euro net. De altfel, anul acesta 40 de candidați s-au bătut pe un loc la admiterea la Facultatea de Psihologie a Universitatii Bucuresti."

Aproape 60% dintre români sunt supraponderali, tocmai de aceea la mare căutare sunt şi nutriţioniştii.  Un job de viitor este şi cel de creator de conţinut digital, unde veniturile pot începe de la 600 de euro şi pot ajunge la 1.000 euro net.  

Ce îşi doresc tinerii români de la un loc de muncă?

Dragoş Pîslaru, preşedintele Comisiei de Muncă a Parlamentului European: "Pentru Romania e important să dezvolte competenţele digitale ale tinerilor, să dezvolte locurile de muncă în economia circulară, legat de aceste transformari climatice, să investim masiv în zona de creativitate, industrii creative pentru că această zonă e greu de înlocuit de AI, algoritm, automatizare." 

Pe langă un salariu motivant, tinerii îşi doresc şi alte beneficii: tichete de masă, prime de sărbători, abonamente la săli de fitness, dar şi la spitale private. 

Leonard Rizoiu, specialist în resurse umane: "Unul dintre cele mai apreciate beneficii este munca hibrid sau remote. Asta pentru că reducem foarte mult timpul pe care şi-l petrec înspre şi dinspre locul unde îşi desfaşoară activitatea." 

Rata şomajului în luna iunie a acestui an a fost de 5,4%. Numărul şomerilor s-a ridicat la aproape 445.000 de persoane. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Joburile viitorului, plătite şi cu 5.000 de euro. Nu se caută doar doctori sau ingineri IT, ci şi specialişti în alte domenii