Fermele de ciuperci, o afacere prosperă în România
Mulţi români caută soluţii pentru o alimentaţie sănătoasă. Iar în plin post al Paştelui, ciupercile sunt printre "vedetele" meniurilor.
Mulţi români caută soluţii pentru o alimentaţie sănătoasă. Iar în plin post al Paştelui, revine şi mai mult în atenţie una dintre "vedetele" meniurilor vegetariene: ciuperca. Bucătarii vin cu reţete noi, iar comercianţii cu bilanţul. Afacerile s-au înmulţit precum ciupercile după ploaie.
Ciupercile crescute natural, în păduri, nu sunt suficiente pentru a acoperi cererea mare din piaţă. Culturile controlate de ciuperci s-au răspândit peste
Un producător din Mureş culege acum roadele investiţiei sale. A început afacerea împreună cu tatăl său în urmă cu un deceniu şi a ajuns în 2016 la o cifră de afaceri de 2,5 milioane de lei. L-au ajutat să crească fondurile europene, dar şi un avantaj natural: timpul rapid de recoltare.
Vorbim despre cea mai vândută specie de la noi: champignon. Producătorii români nu ocolesc nici alte soiuri de ciuperci. Adevărate minuni, spun specialiştii.
Potrivit producătorilor, românii consumă în medie un kilogram de ciuperci pe an. Totuşi, la jumătate faţă de vecinii din Ungaria şi pe sfert, comparativ cu olandezii.
Ciupercile de cultură pleacă de la un preţ de 5-6 lei pe kilogram. Şi cum producţia ajunge şi la 30 de kilograme pe metru pătrat, calculele arată o investiţie rentabilă. În România încă se practică pe scară largă şi consumul ciupercilor culese din pădure şi vândute pe marginea drumului. O practică riscantă, după cum arată numărul mare de intoxicaţii.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰