Video Fermierii se plâng că seceta le-a distrus culturile. Agricultorii vor protesta şi vor cere despăgubiri în faţa Guvernului
Semne bune anul nu are. Agricultorii se plâng că, din cauza secetei, unele culturi nici nu au mai ieşit din pământ. Producţia de rapiţă din sezonul de toamnă nici măcar nu a mai ieşit din pământ. Fermierii se uită acum descumpămniţi. Dacă cultura din primăvară a bătut recorduri, oamenii nu au speranţe pentru cea de anul viitor. În ultima instanţă, oamenii îşi îndreaptă privirea spre autorităţi. Sute de fermieri vor protesta maine în faţa Guvernului ca să ceară despăgubiri pentru calamitate.
Seceta din ultima perioadă a transformat câmpurile din Dobrogea într-un uriaş deşert. Un nor de praf se ridică atunci când trec utilajele.
"În Dobrogea nu a mai plouat din luna iunie, iar septembrie a fost declarat cel mai călduros din ultimii 100 de ani. Fermierii se plâng că au culturile de rapiță compromise 100%. Iar pentru orz și grâu speranțele sunt minime", spune Andreea Filip, reporter Observator.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, România a obţinut anul trecut o producţie de cereale pentru boabe de 18,84 milioane tone, în scădere cu peste 32% faţă de 2021, când s-au raportat 27,79 milioane de tone.
Semnele noului an nu sunt foarte bune
- "Ne-a dăunat seceta mult de tot." O delicatesă tot mai greu de găsit în Europa, o raritate și în România din...
- Scumpiri record pentru uleiul de măsline după cea mai fierbinte vară din istorie. "Aurul lichid" costă mai mult...
- Afacerea care a primit o lovitură dură, dar s-a redresat spectaculos. Produsele ar putea fi cele mai bune din...
Cornel Zamfir, fermier: Eu am semănat rapiţa în perioada tehnologică şi în perioada optimă cum învăţasem pe la facultate, dar acum se să facem. Le semănăm, aşa, ca să ne aflăm în treabă. Grâul este singura cultură care ne mai lasă o speranţă.
Mircea Chipăilă, vicepreședinte Asociaţia Producătorilor Agricoli din Dobrogea: În judeţul Constanţa se semănau aprox 60-70 de mii de h din cele 450 de mii, dar acum sunt fermieri care au semănat. dar cultura nu a răsărit şi au început să semene iar grâu sau orz.
Ca să le rămână o speranţă încolţită pentru la primăvară, fermierii investesc mai mult.
Florin Rață, fermier: Deci, nu a plouat de 5-6 luni de zile. O să însemnă cheltuieli mai multe, că sămânţa o să fie mai mult. Cheltuieli mai multe cu pregătirea terenului motorina s-a scumpit, îngrăşământul s-a scumpit.
Ministerul Agriculturii a alocat peste 280 de milioane de lei pentru fermierii care au fost păgubiţi de secetă anul trecut. Ajutorul de 350 lei pe hectar nu se aplică însă tuturor culturilor şi se oferă doar dacă peste 30% din suprafaţă este afectată.
Mâine, sute de fermieri vor protesta în faţa Guvernului pentru a cere despăgubiri pentru secetă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰