Antena Meniu Search
x

Video Fermierul care a deschis primul easybox pentru cartofi din România spune câţi bani face cu el. Investiţia: 15.000 de euro

A apărut easy-box-ul de cartofi - afacere născută din criză de timp şi poftă de cartofi prăjiţi. Primul din România a fost deschis de un fermier din vestul ţării, care nu mai ştia cum să vândă marfa mai repede ca să nu se mai strice în depozite. 

de Redactia Observator

la 06.02.2024, 19:52

Vezi și

Jaroslav Zetocha, un fermier de origine slovacă stabilit în Şinteu, în apropiere de Oradea, produce 120 de tone de cartofi pe an. Ca să nu mai bată 100 de kilometri dus-întors până la piaţa din oraş, a investit 15.000 de euro într-o căsuţă de lemn compartimentată. 

Cât costă un kg de cartofi la easy-box

Micul magazin automatizat este deschis 24 de ore din 24 şi oferă mereu marfă proaspătă, spune fermierul care îl aprovizionează în fiecare zi. 

Clientă: Ideea mi se pare minunată pentru că la orice oră, când ai nevoie, poţi să îţi cumperi produsele proaspete de la fermieri din Şinteu care au produse bio.

Pe acelaşi subiect

Cartofii din easy-box costă trei lei kilogramul, aproape la fel ca la piaţă. Fermierul şi soţia lui recunosc - şi-au găsit inspiraţia într-o vacanţă în Austria. 

Mariana Zetocha, fermier: Noaptea am găsit un mic magazin deschis non stop, o căsuţă din lemn, plină cu sertare, cu produse de casă. Ne-a plăcut foarte mult ideea că e aşa de accesibil la clienţi. 

Jaroslav Zetocha, fermier: Media de vânzare este undeva la 300 de lei pe zi. Se vinde bine mai ales seara şi în weekend. Undeva la 9.000 lei pe lună, dacă scădem de acolo investiţiile cu plantarea cartofului, până la recoltare şi până la punerea în automat, undeva într-un an investiţia o să se amortizeze. 

Easy-box-ul este plin acum şi de bunătăţile altor producători locali

Sistemul este simplu. Tastezi numărul compartimentului unde este marfa pe care o vrei, plăteşti cash sau cu cardul bancar şi pleci acasă cu mâncarea. Easy-box-ul cu cartofi are şanse să devină la fel de popular ca automatele cu lapte care se găsesc de ani de zile în multe oraşe. 

La Deva, laptele costă 5 lei, la fel ca la Iaşi, de exemplu. Acolo, localnicii nu trebuie să vină neapărat cu recipiente de acasă. 

Clara Mihociu, reporter Observator: Procedura este destul de simplă. Lângă dozatorul de lapte avem şi un astfel de automat cu sticle. Cu doar un leu putem să cumpărăm o sticlă de un litru. Aparatul ne va da sticla. Îi scoatem capacul şi o aşezăm în dozatorul de lapte. Selectăm cantitatea dorită şi aşteptăm să se umple. Între timp, putem citi toate datele de care avem nevoie despre laptele pe care urmează să le consumăm. 

Dozatoarele sunt şi o soluţie la îndemână pentru micii fermieri care nu pot să semneze contracte cu magazinele fiindcă nu pot oferi cantităţi mari de lapte. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 11 voturi
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Fermierul care a deschis primul easybox pentru cartofi din România spune câţi bani face cu el. Investiţia: 15.000 de euro