Video Florin Cîțu se laudă că România a depășit Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, dar realitatea şi cifrele îl contrazic. Analist economic: Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece
Aproape o ţară întreagă este îngenuncheată sub povara facturilor, dar Banca Mondială ne spune că de fapt, trăim bine. Ba chiar mai bine decât vecinii unguri, spre care, nu de puţine ori, ne-am uitat cu invidie. Fără să prezinte cifre, premierul demis a preluat vestea bună şi a dat-o mai departe pe Facebook. Doar că deocamdată realitatea şi cifrele îl contrazic.
În premieră, România a depășit Ungaria la Produsul Intern Brut pe cap de locuitor. Şi va depăși și Polonia. Premierul demis Florin Cîţu a ţinut să dea vestea bună, citând informaţii de la Banca Mondială. Dacă pentru premier e din nou un semn că economia bubuie, pentru oameni nu înseamnă mare lucru.
Bărbat: Nu văd nicio schimbare. Salariile au rămas aşa cum au rămas, pensiile la fel.
Femeie: Nu se simte, nu se simte in niciun caz. Lucrurile sunt mult mai proaste TAIE că toate sunt foarte scumpe, energia, absolut totul este foarte scump.
Deocamdată, cifrele existente nu susţin teoria că stăm mai bine decât vecinii noştri. Din estimările oficiale rezultă că în 2021, economia Ungariei ar urma să înregistreze un PIB pe cap de locuitor de aproximativ 14.500 de euro, mai mult decât România, cu 11.870 de euro. În mod evident, şi polonezii o duc mai bine decât noi, cu un indicator de peste 14.000 de euro.
- Florin Cîţu, ironizat după ce s-a lăudat pe Facebook: România a depășit Ungaria la PIB pe cap de locuitor
- Urmează o iarnă crâncenă pentru bucureşteni: facturile vor creşte şi cu 85%. Reacţia lui Nicuşor Dan: "Nu se...
- 6 milioane de familii ar trebui plătească mai puţin la gaze şi energie de luna viitoare. Furnizorii spun că e...
Dan Schwartz, analist economic: Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Creșterea, dacă există, este o creștere în condițiile pandemiei.
Economia României şi-a revenit în 2021 după scăderea din primul an de pandemie. În prima jumătate a acestui an a SCRIS 4 crescut cu 7%. Dar mai e mult până la belşug.
Dan Schwartz, analist economic: Ne bucurăm că avem creștere economică, dar nu trebuie uitat că simpla creștere economică nu este suficientă pentru a obține ce ne dorim cu toții: dezvoltare.
Dezvoltarea care încă este un vis în multe zone din ţară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰