Antena Meniu Search
x

Franța și România, acord pentru creșterea exportului de cereale din Ucraina prin țara noastră. Ce prevede documentul

Ministrul transporturilor din Franţa, Clement Beaune, a declarat duminica aceasta că va semna un acord cu România pentru a creşte exporturile de grâne ucrainene către ţările în curs de dezvoltare, îndeosebi în zona Mediteranei, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 12.09.2022, 14:09

Franța și România, acord pentru creșterea exportului de cereale din Ucraina prin țara noastră. Ce prevede documentul
Franța și România, acord pentru creșterea exportului de cereale din Ucraina prin țara noastră. Ce prevede documentul - Profimedia

"Mâine, voi semna un acord cu România care va permite Ucrainei să scoată şi mai multe cereale... către Europa şi ţările în curs de dezvoltare, în special în (ţările din) Mediterană, care au nevoie (de grâne) pentru hrană", a declarat Clement Beaune la postul de televiziune LCI. Beaune a adăugat că acordul include exporturi realizate pe cale terestră, maritimă şi fluvială. Potrivit Reuters, acordul prevede dezvoltarea și eficientizarea porturilor Galați și Constanța.

Acordul urmărește să rezolve din blocajele UE-Ucraina și vine după ce președintele rus Vladimir Putin a amenințat săptămâna trecută că va limita exporturile de cereale prin Marea Neagră, susținând că majoritatea cerealelor care părăsesc Ucraina ajung în UE în loc să meargă în țările în curs de dezvoltare. Ministerul Apărării din Marea Britanie  a declarat că ”afirmația lui Putin nu este adevărată.

Conform cifrelor ONU, aproximativ 30% din exporturi au fost furnizate țărilor cu venituri mici și medii din Africa, Orientul Mijlociu și Asia”. Ministerul Apărării din Regatul Unit susține că ”Rusia urmărește deliberat o strategie de dezinformare, deoarece încearcă să îndepărteze vina pentru problemele legate de insecuritatea alimentară, să discrediteze Ucraina și să minimizeze opoziția față de invazia sa”, relatează Politico.

Ministerul Agriculturii de la Kiev a estimat recent că exporturile de produse agricole ale ţării ar putea creşte la 6 - 6,5 milioane de tone în octombrie, dublu faţă de volumele din iulie, în urma redeschiderii graduale a porturilor ucrainene. De la începerea invaziei ruseşti, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut semnificativ, pentru că porturile de la Marea Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost închise de o blocadă rusească, ceea ce a împins în sus preţurile mondiale la alimente şi a provocat temeri că vor exista întreruperi în aprovizionarea cu alimente în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Franța și România, acord pentru creșterea exportului de cereale din Ucraina prin țara noastră. Ce prevede documentul