Antena Meniu Search
x

Ministrul turc al apărării: Acordul pentru exportul cerealelor pune "bazele unui mediu de pace permanent" între Rusia și Ucraina

Cel puțin 27 de nave încărcate cu cereale au părăsit porturile Ucrainei de la Marea Neagră începând cu prima zi a lunii august, ca parte a acordului de export intermediat de Organizația Națiunilor Unite și Turcia, care a pus "bazele unui mediu de pace permanent", a declarat ministrul turc al Apărării într-un discurs ținut sâmbătă, citat de CNN.

de Adrian Popovici

la 21.08.2022, 18:07

Ministrul turc al apărării crede că acordul pentru exportul cerealelor poate pune bazele unei păci. - Profimedia

"De pe 1 august, un total de 53 de nave sunt gata pentru transporturile de cereale, dintre care 27 au plecat din porturile ucrainene", a declarat Hulusi Akar la Centrul comun de coordonare din Istanbul (CCM), alături de Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres.

Centrul este format din oficiali ruși, ucraineni, turci și din partea ONU, însărcinați cu supravegherea exporturilor de cereale și îngrășăminte ucrainene prin porturile de la Marea Neagră. Guterres, care a inspectat recent nava Invincible II sâmbătă înainte de a naviga către portul ucrainean Chornomorsk, a declarat că mai mult de 650.000 de tone de cereale și alte alimente "sunt deja pe drum spre piețele din întreaga lume." Ambii oficiali au subliniat importanța acestor exporturi, deoarece ar ajuta la depășirea "crizei alimentare care afectează întreaga lume, în special la scăderea prețurilor", a declarat Akar.

Rusia și Ucraina, indispensabile pentru piața alimentară globală

Rusia și Ucraina sunt, după cum arată statisticile, furnizori majori de componente cheie ale îngrășămintelor: uree, potasiu și fosfat. "Fără îngrășământ în 2022, s-ar putea să nu existe suficientă hrană în 2023. Obținerea mai multor alimente și îngrășăminte din Ucraina și Rusia este esențială pentru a calma în continuare piețele de mărfuri și pentru a reduce prețurile pentru consumatori", a declarat Guterres.

"Suntem la începutul unui proces mult mai lung, dar am arătat deja potențialul acestui acord critic pentru lume", a adăugat Guterres.

Acordul între Kiev și Moscova, intermediat de ONU și Turcia, semnat de reprezentanți ai Rusiei și Ucrainei în iulie, a promis să deblocheze porturile de la Marea Neagră pentru a permite trecerea în siguranță a cerealelor și a semințelor, urmând rutele stabilite de piloții maritimi ucraineni pentru a evita minele. În plus, au fost introduse opriri obligatorii în Istanbul pentru ca membrii comisie care coordonează transporturile să se asigure că navele nu sunt folosite pentru a transporta arme.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ministrul turc al apărării: Acordul pentru exportul cerealelor pune "bazele unui mediu de pace permanent" între Rusia și Ucraina