Antena Meniu Search
x

Video Gabriel este legumicultor în Galaţi. A renunţat să mai intre în supermarketuri, după ce i s-a impus anumite condiţii: "Nu ai cu cine discuta şi eşti foarte mic"

Vrem să mâncăm produse româneşti, însă nu le găsim aşa uşor. Pe rafturile supermarketurilor, cele mai multe sunt alimentele importate, iar pentru mici producători nu mai rămâne prea mult loc. Deşi ministrul Daea spune că "a pornit motoarele" pentru ca hrana autohtonă să ajungă mai uşor la români, fermierii îl contrazic. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 26.10.2022, 21:34

Vezi și

"Să cumpărăm produse româneşt!", ne îndeamnă autorităţile. Doar că marfa autohtonă cu greu prinde un loc pe rafturile marilor magazine. Gabriel Larinca este legumicultor în judeţul Galaţi. În solariu său, cultivă ardei şi castraveţi, iar marfa şi-o vinde pe cont propriu, la tarabă. Discuţiile cu marile magazine au eşuat.

Micii producători ar trebui să se unească în cooperative

Larinca Gabi, legumicultor: Cer ambalaj, cer lădiţe. Preţul pe lădiţă te duce undeva la 70 de bănuţi pe kilogram şi ei vor acelaşi preţ cam cum îl dăm noi pe piaţa locală aici. 

Una dintre soluţiile pe care le au micii producători este să se unească în cooperative. Chiar şi aşa, fermierii pierd teren în faţa mărfii de import. 

Pe acelaşi subiect

Larinca Gabi, producător: Nu te iau în calcul. Sunt firme mari, aduc marfa din Turcia. Nu ai cu cine discuta şi eşti foarte mic tu ca şi producător.

Anca Barcan produce bunătăţi la borcan: dulceaţă, zacuscă sau murături şi cu greu a ajuns cu ele într-un mare supermarket.

Anca Barcan, producător: Suntem în magazinele mici, băcănii în zona Vasluiului şi a Iaşului. Este destul de greu. Se cer şi foarte multe condiţii. Mă refer la anumite certificări care trebuiesc luate. 

Una dintre condiţiile impuse este legată de cantităţi. 

Anca Barcan, producător: Este vorba despre 10 mii de borcane pe un produs. Dacă vom reuşi să încheiem contracte cu ei, se pune problema de 50-100 de mii de borcane.

Ministrul Daea consideră a pornit motoarele pentru a-i ajuta pe micii producători. 

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Am pus in miscare Casa de Comert, funcţionează. Nu este la turaţie maximă. Mai are până se încălzeşte motorul dar bine ca am scos-o din comă. Să luăm producţia de la fermieri şi să o aducem pe masa consumatorilor <...> pentru a avea produse româneşti pe care le ştiţi şi dumneavoastră şi le căutaţi. Şi eu le caut şi le cumpăr tot timpul pentru că sunt produse gustoase, făcute de români. 

Experţii în domeniu sunt de altă părere.

Costel Stanciu, preşedinte Asociația Pro Consumatori: Ar trebui statul roman sa dezvolte o retea in care sa ajunga micii producatori. Din păcate, ministerul Agriculturii nu-i susţine aşa cum ar trebui pentru ca aceştia să se dezvolte.

Cezar Gheorghe, Clubul Fermierilor: Statul trebuie să-şi definească un rol foarte sintetic.Statul trebuie să fie un mediator, dar un mediator cu un rol foarte foarte pronunţat de arbitru <...> Iar apoi statul trebuie să cheme la discuţii retailerii ca să genereze soluţii pentru accesul permanent. 

Doar în cazul cărnii de porc, 80% din ceea ce cumpărăm provine din ţări precum Italia, Spania şi Germania. Raportul s-a inversat în doar 6 ani. În 2016, pe piaţă exista 80% carne românească de porc. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Gabriel este legumicultor în Galaţi. A renunţat să mai intre în supermarketuri, după ce i s-a impus anumite condiţii: "Nu ai cu cine discuta şi eşti foarte mic"