Antena Meniu Search
x

Video Guvernul are planuri mari cu pălinca românească. Producătorii cer ajutor, pentru a fi în rând cu legea. "Problemă cu vânzarea"

Fabrici noi pentru băutura tradiţională. Este vestea bună pe care au primit-o producătorii de pălincă de la ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Acesta speră că aşa va încuraja un domeniu care, spun producătorii, suferă în urma pandemiei. 

de Redactia Observator

la 04.05.2022, 17:58

Vezi și

Silviu Zetea este unul dintre cei mai vechi producători de pălincă din Ţara Oaşului şi Ardeal. Distilează băutura tradiţională de 36 de ani. Nu se plânge de clienţi în mod normal, dar ultimii ani au fost printre cei mai grei, spune el. "Producţia de pălinci este bună, cu vânzarea este o problemă, în ceea ce priveşte pălincile. Am trecut, totuşi, printr-o perioadă de pandemie în care am fost puternic afectaţi, pentru că toată lumea ştie că s-a închis sistemul de comerţ de tip HORECA", povesteşte Silviu Zetea.

Pălincă produsă în fabrici noi

Statul ar putea veni în ajutorul producătorilor de pălincă a spus Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Mai exact, ar putea finanţa apariția unor unități de producție moderne. 

Producătorii sunt însă destul de sceptici cu privire la promisiunile autorităţilor. "Toţi politicienii, mai ales din patru în patru ani, ne promit că ne ajută cu pălinca, ceea ce nu s-a întâmplat din 2004", spune Grigore Mone.

Pe acelaşi subiect

"Până să ajuţi producătorii de pălincă trebuie să ajuţi în a reglementa fabricarea acestor produse, adică în a sprijini din punct de vedere al cadrului legislativ fabricarea pălincii în aşa fel încât să fie făcută pe faţă, prin forme legale", crede Silviu Zetea.

Problemele producătorilor de pălincă

Anual, numai în Satu Mare se produc între 2 şi 3 milioane de litri de pălincă, spun cei care lucrează în domeniu. Tot ei adaugă că, de multe ori, costurile de producţie sunt mai mari decât profitul. Şi nici cu mâna de lucru nu se descurcă prea bine. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Guvernul are planuri mari cu pălinca românească. Producătorii cer ajutor, pentru a fi în rând cu legea. "Problemă cu vânzarea"