Antena Meniu Search
x

Guvernul creşte salariile bugetarilor cu 25% din diferența până la grila din 2022. Ordonanţa iniţială, retrasă. Document

Guvernul României a decis să retragă Ordonanța de Urgență prin care salariile unor bugetari urmau să crească cu până la 50% începând din luna august şi au publicat o formă modificată a acesteia. Prin urmare, toți bugetarii vor urma să primească o majorare salarială, dar cu diferența de un sfert până la grila din 2022.

 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 17.08.2022, 20:02

Vezi și

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a publicat miercuri, în transparenţă decizională, o nouă variantă a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede că toţi bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii Salarizării vor primi o pătrime din diferenţa între suma prevăzută în această grilă şi salariile în plată, scrie Agerpres.

"Se propune adoptarea prezentului proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului care prevede următoarele măsuri: La Articolul I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (...), cu modificările ulterioare, se introduc următoarele prevederi: acordarea, prin excepţie de la prevederile alin.(1), începând cu luna august 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021; acordarea, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale, în perioada ianuarie-iulie 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022", se menţionează în Nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Potrivit documentului, aplicarea acestor prevederi se va face cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite.

Ştire iniţială

Pe acelaşi subiect

La nici o lună de când bugetarilor li se promitea o creştere salarială semnificativă, Guvernul s-a răzgândit. Executivul a retras ordonanţa prin care majora cu până la 50% salariile unor bugetari. 

Spun cei de la Ministerul Muncii faptul că s-au depus mii de amendamente cu privire la acest proiect de ordonata de urgenta. De asemenea, Consiliul Economic și Social a spus că se crea discriminare între angajații la stat prin această ordonanță.

Ordonanta a fost retrasa. Aceasta va fi modificata, urmând ca ea să prevadă în final doar o majorare de un sfert din cât le mai lipsea până la nivelul din 2022 al salarizării.

Această promisiune trebuia să se fi îndeplinit deja de la 1 iulie. 

În același act normativ erau prevăzute și o serie de sporuri suplimentare pentru angajați din ministere și pentru cei care lucrau cu fonduri europene. Vorbim despre crestari salariale cuprinse intre 15 si 50%. 

Romania rămâne în continuare fruntașă în topul țărilor UE care plătesc cei mai mulți bani din buget pe salarizarea din sistemul public. În instituțiile și autoritățile publice lucrează 1.2 milioane de oameni. În 2021, statul a cheltuit pentru a-i plăti pe cei 1,2 milioane de angajați din sectorul public 112 miliarde de lei. Suma reprezintă 9.4% din PIB.

Documente: proiect_OUG_masuri_in_domeniul_salarizarii.pdf

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Guvernul creşte salariile bugetarilor cu 25% din diferența până la grila din 2022. Ordonanţa iniţială, retrasă. Document