Antena Meniu Search
x

Video Guvernul doreşte plafonarea preţului la lapte. Cât ar putea costa un litru luna viitoare, dacă marile magazine vor fi de acord

După ce au plafonat tarifele energiei, carburanţilor şi asigurărilor, acum autorităţile vor să aplice măsura şi în cazul alimentelor. Deocamdată, doar pentru lapte, care s-a scumpit în ultimul an cu mai bine de 30 de procente. Aşa că am putea cumpăra, de luna viitoare, lapte mai ieftin cu până la 2 lei pe litru. Însă doar dacă procesatorii şi marile magazine vor fi de acord să suporte compensarea din buzunarul propriu. 

de Redactia Observator

la 12.04.2023, 20:25

Vezi și

Într-o fermă din Ilfov sunt crescute peste 900 de animale. Zilnic se produc în jur de 215 tone de lapte. Lapte care se vinde cu preţul de 1,5 lei pe litru.

Claudiu Daviţoiu, fermierPreţul la lapte, la poarta fermei, a scăzut. Noi, producătorii din România suntem un pic afectaţi. Ce să facem? Laptele nu poţi să-l ţii şi eşti forţat să-l vinzi la preţul pe care ţi-l da procesatorul.

De la poarta fermei şi până în magazine, preţul tot creşte.

Un litru de lapte a ajuns să coste 7,9 lei

Pe acelaşi subiect

Ştefania Grama, proprietar băcănieA fost în perioada cu cerealele. De aici porneşte totul. De la materia primă. Să nu uităm şi criza energetică, electricitatea şi s-au adunat toate. A fost un boom. 

Cătălin Scarlat, proprietar magazin: Nu aveam un preţ. Să ştim că luna viitoare nu mai creşte preţul. Sigur, şi în fiecare lună, 2,3,7%, astfel încât la raft să se simtă. 

Autorităţile vor ca, de luna viitoare, preţurile să scadă cu 20 de procente, pentru laptele care costă mai mult de 7 lei pe litru. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Datele oficiale arată faptul că, în ultimul an, laptele s-a scumpit cu peste 30 de procente. În acest supermartket plătim pentru o cutie de lapte cu 1,5% grăsime 9,5 lei. Dacă s-ar aplica reducerea de 20 de procente, ar urma să plătim pentru acest produs 7,6 lei. 

Martor: Preţul laptelui este foarte mare. Raportat la preţul de plecare şi la ce preţ ajunge la vânzare, e sub orice critică. 

10% din reducere ar urma să fie suportată de procesatori

Dragoş Frumosu, sindicat industrie alimentară: Eu nu cred că cineva renunţă la aceste procente fără să le câştige din altă parte. Aceste angajamente se vor regăsi în alte preţuri. La iaurt, telemea, caşcaval sau alte produse la raft. 

Autorităţile caută acum cadrul legislativ prin care să fie introdusă această măsură, care s-ar putea aplica de luna viitoare. 

Dan Cărbunaru, purtător de cuvând al guvernului: Trebuie să încurajăm producţia de lapte românes. Şi să avem acces la acest lapte, la un preţ cât mai jos.

Mulţi însă nu înţeleg de ce s-a ales doar laptele, în contextul în care scumpiri masive au fost la toate alimentele de bază. 

Martor: Omul nu mănâncă numai lapte. Ar fi culmea. Adulţii am devenit bebeluşi, nu merge. 

Cătălin Slarlat, proprietar magazin: Dacă luăm preţul untului, vedem că a fost o explozie. Dacă luăm preţul caşcavalului, vedem că a fost o explozie. Lucrurile se întâmplă pe tot lanţul. 

Pe lângă scăderea preţului laptelui, fermierii ar urma să primească de la stat un sprijin de peste 40 de milioane de euro în perioada următoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Guvernul doreşte plafonarea preţului la lapte. Cât ar putea costa un litru luna viitoare, dacă marile magazine vor fi de acord