Antena Meniu Search
x

Video Guvernul pregăteşte o masură specială pentru păcănele: impozit pe câștig de 40%

Veşti proaste pentru românii: micile plăceri cost mult. Preţurile la ţigări şi alcool vor creşte semnificativ, iar câştigurile la jocurile de noroc vor fi impozitate drastic. Însă românii nu se prea tem de noile măsuri şi spun că nu renunţă la vicii. Din 1 iulie, fumătorii vor plăti cu 60 de bani mai mult pentru un pachet de ţigări. Coaliţia a decis creşterea accizei cu 10%, în speranţa că cei peste cinci milioane de români vor renunţa la viciul care le mănâncă sănătatea şi banii. Pentru mulţi, însă, plăcerea e nepreţuită.

Alin Stan
de Alin Stan

la 17.06.2022, 20:16

Vezi și

"Eu nu renunţ, asta este. Oricum s-a scumpit cu câte 50 de bani mereu."

"De exemplu, eu nu beau, ci fumez. Fiecare avem un viciu."

"Trebuia să mă las de ceva timp, dar fiind student, e mai greu acum."

Alţii se gândesc să renunţe. Nu cu gândul la sănătate, ci la sutele de lei pe care le dau lunar pe ţigări. Totuşi, deşi unele studii arată că 80% dintre fumătorii din România vor să se lase de ţigări, doar o mică parte reuşesc.

Pe acelaşi subiect

"Dacă va continua tot aşa, va trebui să ne lăsăm de ele. S-au tot scumpit."

Şi băuturile alcoolice se vor scumpi cu 20% din ianuarie. Asta înseamnă un leu în plus la sticla de bere sau vin.

Jocurile de noroc, în vizorul guvernanților

Pasionaţii de jocuri de noroc au intrat şi ei în vizorul Guvernului, mai ales că piaţa se extinde foarte mult. 15% din totalul populației de peste 18 ani a jucat cel puțin o dată la păcănele sau alte jocuri de noroc

Alin Stan, reporter Observator: "În momentul de faţă, impozitul privind câştigurile din jocurile de noroc este între 1 şi 25 %, însă, începând de anul viitor, ar putea fi de aproape 40%."

"Ieri am jucat un milion. Acum merg să văd dacă e ceva de câştig. Statul dacă îmi ia 40% e ceva strigător la cer."

"Nu mai revine rentabil. Nici pentru cei care organizează, nici pentru cei care joacă."

Doru Gheorghiu, reprezentant al industriei de jocuri de noroc: "Efectul unei astfel de prevederi, nu poate fi decât restrângerea drastică a jocurilor de noroc. Este evident că un client care este confruntat cu astfel de impozitare pe care o va înţelege ca fiind o pierdere a propriilor câştiguri, se va retrage, probabil."

Pot rezolva impozitele problema dependenței?

Accizele mai mari şi impozitarea nu sunt tratament pentru dependente, cred psihologii. Speranţa Farca, psiholog: "Cred că o să încurajeze să-şi procure, indiferent de costuri. Dependenţele se tratează foarte greu. Terapia durează mult, tratamentul este dificil."

Iar economiştii spun că astfel de măsuri vor încuraja mai degrabă piaţa neagră. Adrian Negrescu, analist economic: "Ei vor lua o decizie foarte simplă, atunci când vor vedea că preţurile ţigărilor, alcoolului şi zona asta de jocuri de noroc vor fi din ce în ce mai scumpe, ori îşi vor reduce consumul, ori vor încerca să cumperer altele de pe piaţa neagră. Mulţi dintre jucătorii din piaţă se tem că va creşte evaziunea fiscală."

Peste 17 miliarde de lei s-au colectat în 2020, din așa-numitele "taxe de viciu", respectiv accizele la tutun, băuturi alcoolice și taxele pe jocurile de noroc. Asta înseamnă peste 6% din bugetul României. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Guvernul pregăteşte o masură specială pentru păcănele: impozit pe câștig de 40%