Antena Meniu Search
x

Video Guvernul se împrumută pentru a mări iar salariile bugetarilor. "O să joace Solitaire cu mai multă voie bună"

Salariile bugetarilor, nu chiar după buget. La doar patru luni de la ultima mărire, bugetarii primesc un nou cadou din partea statului. Poliţiştii, profesorii, dar şi alte categorii de angajaţi vor avea, din 2023, lefuri mai mari cu 10%. Banii vor veni din împrumuturi.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 30.11.2022, 19:38

Vezi și

Decizia măririi lefurilor bugetarilor a apărut din senin, odată cu proiectul Ordonanței trenuleț care ar urma să se aplice de la anul. Practic, toţi angajaţii de la stat, care încă n-au ajuns la grila de salarizare din 2022, vor primi bani în plus. 

Adrian Negrescu, analist economic: E o creştere cu 10% la care nimeni nu se aştepta şi pe care situaţia bugetară nu o impunea în momentul de faţă. 

Angajat: Probabil că se justifică, dacă ne gândim la creşterea costului vieţii. Dar cu siguranţă nu se bazează pe performanţă. 

Poliţiştii, profesorii, personalul auxiliar din învăţământ sau sănătate se numără printre bugetarii norocoşi. 

Pe acelaşi subiect

Gabriel Biriş, expert fiscalitate: Statul colectează din inflaţie, în timp ce noi vorbim. Deci, până la urmă, soldăţeii statului, adică funcţionarii publici, trebuiau recompensaţi. 

Impactul bugetar s-ar ridica la 3,8 miliarde de lei

Impactul bugetar pentru mărirea salariilor din sectorul public s-ar ridica la 3,8 miliarde de lei. 

Reporter: De unde luăm aceşti bani?

Gabriel Biriş, expert fiscalitate: Din împrumuturi. 

Adrian Negrescu, analist economic: Creşterea din pix a salariilor bugetarilor nu va aduce un nivel de competitivitate şi un nivel de performanţă în plus în sectorul bugetar. Avem 1,2 milioane de bugetari, în condiţiile în care Polonia, o ţară cu o populaţie dublă, are 800.000. 

Gabriel Biriş, expert fiscalitate: Te uiţi la eficienţă. E suficient să te duci într-o instituţie să vezi câţi oameni chiar muncesc. Din păcate, partidele au descoperit că este o foarte bună metodă să-şi remunereze oameniii. 

Angajat: Probabil că o să joace Solitaire cu mai multă voie bună. 

Bugetarii vor primi în continuare sporuri, iar munca suplimentară le va fi compensată cu timp liber. 

Aleşii şi-ar fi dorit să-şi mărească şi ei lefurile din 2023, însă au renunţat la idee. Din cumpătare.

Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt Guvern: Există o orientare extrem de aşezată în cumpătare şi buna cântărire a modului în care sunt cheltuiţi banii publici în guvernul României. Salariile demnitarilor rămân la nivelul anului acesta. 

Avem 1,2 milioane de angajaţi care lucrează la stat, adică un sfert din totalul angajaţilor din economie. În 2021, salariile bugetarilor au fost cu aproape 30% mai mari decât cele din mediul privat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Guvernul se împrumută pentru a mări iar salariile bugetarilor. "O să joace Solitaire cu mai multă voie bună"