Antena Meniu Search
x

Hidroelectrica s-a listat azi la Bursa de Valori Bucureşti. Cu cât s-au cumpărat primele acțiuni

Hidroelectrica s-a listat astăzi la Bursa de Valori Bucureşti, după cea mai mare ofertă publică inițială din istoria bursei românești. 35.000 de lei a fost investiţia medie a unui român care a cumpărat acţiuni la Hidroelectrica, "perla energiei româneşti". În total, au fost investiţii de peste şase miliarde de lei, de patru ori mai mult decât ţinta iniţială. Hidroelectrica a intrat azi la tranzacționare la un preț de 110 lei pe acțiune, cu 5,7% peste prețul stabilit în IPO, de 104 lei/acțiune, potrivit economica.net. 

de Redactia Observator

la 12.07.2023, 10:33

Hidroelectrica s-a listat azi la Bursa de Valori Bucureşti. Cu cât s-au cumpărat primele acțiuni
Hidroelectrica - Facebook

Premierul Marcel Ciolacu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, reprezentanţi ai pieţei financiar-bancare, ai autorităţii publice centrale şi directori de companii au participat miercuri la evenimentul de listare a companiei Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), relatează Agerpres"Hidroelectrica, lider în producţia de energie în România, debutează la bursă în urma celui mai mare IPO din istoria bursei noastre", notează BVB.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

La eveniment au fost prezenţi şi Adrian Tănase, director general Bursa de Valori Bucureşti, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Bogdan Badea, preşedintele Hidroelectrica, Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial Departamentul Politici Economice şi Sociale, Adrew Noble LVO, Ambasadorul Marii Britanii, Johan Meyer, manager de portofoliu Fondul Proprietatea, Manraj Sekhon, CIO, Templeton Global Equity Investments & Co-CEO, Templeton Asset Management.

Pe acelaşi subiect

Tranzacţionarea Hidroelectrica a început la ora 10:00 sub simbolul "H2O"

Acţiunile principalului producător de energie electrică din Romania, cu un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, au fost admise la tranzacţionare în categoria Premium a pieţei reglementate a Bursei de Valori Bucureşti. Tranzacţionarea a început la ora 10:00 sub simbolul "H2O". Preţul ofertei publice iniţiale a Fondului Proprietatea, constând în 78 milioane de acţiuni, a fost stabilit la 104 lei pe acţiune, ceea ce implică o capitalizare de piaţă de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde de euro) la data admiterii.

"Suntem încântaţi că acţiunile Hidroelectrica sunt tranzacţionabile la Bursa de Valori Bucureşti. Este etapa finală a unui proces pe care ni l-am asumat, o împlinire a unui efort intens şi de durată, ale cărui rezultate le vedem astăzi. Reuşita IPO-ului reprezintă, pe de o parte, o realizare istorică pentru companie şi, pe de altă parte, o dovadă a potenţialului imens pe care îl are piaţa de capital românească de a contribui la creşterea noastră ca economie, ca ţară şi ca naţiune. Aş dori să le mulţumesc tuturor celor care au făcut posibilă această listare de referinţă pentru angajamentul, consecvenţa, grija şi munca asiduă depusă în realizarea acestui proiect. Interesul semnificativ din partea investitorilor naţionali şi internaţionali reprezintă o dovadă nu doar a calităţii curente a afacerii noastre, ci şi a perspectivelor sale viitoare, iar listarea în categoria Premium a pieţei reglementate a BVB va susţine creşterea pe termen lung a Hidroelectrica. În numele companiei, urez un călduros bun venit tuturor noilor noştri acţionari. Aşteptăm cu nerăbdare să împărtăşim cu dumneavoastră viitoarele succese, pe măsură ce stimulăm crearea de plus valoare, contribuind în acelaşi timp la atingerea obiectivelor de tranziţie energetică ale României", a declarat Bogdan Badea, director executiv al Hidroelectrica, potrivit unui comunicat.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România în ceea ce priveşte cantitatea de energie produsă şi un jucător important în domeniul hidroenergetic din Europa. Grupul deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt surcursale organizate geografic pe teritoriul României. Capacitatea de producţie totală instalată a activelor hidroenergetice ale societăţii este împărţită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei şi staţii de pompare.

Societatea deţine un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW şi o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea. Între 2018 şi 2022, societatea a avut o cotă de piaţă de aproximativ 29%, în ceea ce priveşte energia totală livrată în sistem (potrivit rapoartelor anuale ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei).

Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de hidroenergie din Europa, cu un volum de electricitate generată din surse hidroelectrice de 13,6 TWh în 2022, de 16,9 TWh în 2021 şi de 15 TWh în 2020 (toate cantităţile reprezentând producţia brută). Producţia din 2022 reflectă condiţiile hidrologice mai puţin favorabile din cauza secetei severe, precizează compania.

Totodată, Hidroelectrica furnizează energie electrică pe pieţele de energie electrică angro şi cu amănuntul din România. Cota de piaţă a societăţii în ceea ce priveşte energia electrică furnizată consumatorilor de retail a crescut de la 1,3% în 2020, la aproximativ 8% în decembrie 2022, conform ANRE. Numărul de clienţi de retail a crescut de la 2.465 în 2020, la peste 482.000 în 2022. În 2022, societatea a furnizat aproximativ 3,7 TWh energie electrică clienţilor finali, potrivit ANRE.

În anii încheiaţi la 31 decembrie 2022, 2021 şi 2020, societatea a generat venituri consolidate în valoare de 9,452 miliarde de lei, 6,489 miliarde de lei şi, respectiv, 3,841 miliarde de lei. În aceeaşi perioadă, Hidroelectrica a raportat profituri anuale în valoare de 4,464 miliarde de lei, 3,116 miliarde de lei şi, respectiv, 1,558 miliarde de lei.

În primul trimestru din 2023, societatea a obţinut venituri consolidate de 3,272 miliarde de lei, ce au fost generate de creşterea cantităţii totale de energie vândută (4,8 TWh în primul trimestru din 2023) pe toate pieţele, incluzând pieţele angro, cu amănuntul şi de echilibrare.

"Acest lucru a condus la obţinerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2.184.2 milioane RON şi a unei valori a profitului aferent perioadei de 1.723,4 milioane RON în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1702,7 milioane RON şi a unei valori a profitului aferent perioadei de 1.287,9 milioane RON în primul trimestru din 2022", se mai arată în comunicatul citat. 

România se aşteaptă la o explozie a tranzacţiilor la bursă după cel mai mare IPO din Europa

Piaţa bursieră din România se pregăteşte de noi investitori şi o lichiditate record, în condiţiile în care acţiunile celui mai mare producător local de electricitate vor începe să se tranzacţioneze la BVB, transmite Bloomberg, citat de Agerpres. 

Hidroelectrica SA şi-a făcut debutul la bursă în data de 12 iulie cu o valoare de piaţă de aproximativ 10 miliarde de dolari. Asta după ce Fondul Proprietatea SA a strâns săptămâna trecută 8,1 miliarde de lei de pe urma vânzării unui pachet de 17,3% din acţiunile companiei de utilităţi. Oferta publică iniţială suprasubscrisă de la Hidroelectrica SA, cel mai mare IPO derulat în Europa în acest an, este un test pentru Bursa de Valori de la Bucureşti, care are cea mai redusă lichiditate din rândul burselor din Europa de Est.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută, directorul general de la BVB, Adrian Tanase, a spus că se aşteaptă la o explozie a lichidităţii de pe urma celei mai mari listări derulată până în acum în România şi de asemenea a prognozat un nivel record al ordinelor şi volumelor de tranzacţionare pentru ziua de miercuri.

Grupul bancar Erste Group Bank AG acţionează ca agent stabilizator, în numele Citigroup Inc. Banca ar putea restul participaţiei deţinute de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica pentru a susţine preţul de tranzacţionare, dacă va fi nevoie. BVB a precizat că tranzacţionarea acţiunilor Hidroelectrica se va face în conformitate cu mecanismul său de întrerupere a volatilităţii.

Unii manageri de fonduri se aşteaptă la creşteri faţă de preţuri de referinţă al Hidroelectrica de 104 lei pe acţiune. "Mă aştept ca preţul acţiunilor să crească în prima zi dacă nu există o înrăutăţire a sentimentului, în special având în vedere suprasubscrierea investitorilor de retail" a spus Eszter Lokietek, manager de fond la OTP Fund Management.

La rândul său, Attila Gyurcsik, directorul firmei ungare Accorde Fund Management, care a subscris la IPO-ul de la Hidroelectrica, a declarat săptămâna trecută că se aştepta"să cumpere mai multe acţiuni" la Hidroelectrica, având în vedere că preţul a fost unul atractiv.

Sumele rezultate din vânzarea participaţiei deţinute de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica vor fi distribuite acţionarilor, printre care se numără şi fonduri de pensii, în lunile următoare. Valoarea netă a activelor fondului va scădea după tranzacţia cu acţiunile Hidroelectrica şi de acea fondul intenţionează să ceară acţionarilor flexibilitatea de a începe să facă noi investiţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Hidroelectrica s-a listat azi la Bursa de Valori Bucureşti. Cu cât s-au cumpărat primele acțiuni