Hotelierii de pe litoral vor să rezolve criza de angajați cu sezonieri străini
A început sezonul profiturilor pentru patronii de pe litoral, dar şi vânătoarea de personal. Pentru al doilea an consecutiv, hotelierii, dar şi managerii de restaurante şi baruri se plâng de una dintre cele mai grave crize de lucrători cu care s-au confruntat până acum.
A început sezonul profiturilor pentru patronii de pe litoral, dar şi vânătoarea de personal. Pentru al doilea an consecutiv, hotelierii, dar şi managerii de restaurante şi baruri se plâng de una dintre cele mai grave crize de lucrători cu care s-au confruntat până acum. Se caută cu miile ospătari, barmani, dar şi bucătari. În lipsa unor soluţii, mulţi au adus angajaţi de pe alte continente.
Joseph s-a născut în Egipt, dar a crescut în Italia. Acolo a învăţat şi secretele uneia dintre cele mai iubite bucătării din lume. A fost suficient să lucreze o singură dată într-un restaurant de pe litoralul românesc pentru a reveni, spune el. Şi ne mai mărturiseşte un lucru.
Salariile mai mici faţă de alte domenii îi fac pe cei mai mulţi români să fugă de job-urile de pe litoral. Aşa că patronii fac tot posibilul să atragă oameni ca Joseph în România.
În plus, mulţi tineri caută un loc de muncă permanent. Ceea ce patronii de la malul mării nu le pot oferi.
Andrei este unul dintre ei. Contabil de profesie, a venit tocmai din Târgu Jiu, să fie ospătar pe litoral.
O cameristă la un hotel de lux în Mamaia poate ajunge şi la 2.500 de lei pe lună, iar un bucătar poate câştiga şi 4 mii de lei. Ospătarii îşi completează salariul, care porneşte de la 2000 de lei, cu bacşişuri. Nici măcar nu e nevoie de experienţă, pentru un job sezonier.
Angajatorii ar mai avea nevoie de cel puţin cinci mii de salariaţi pe litoral.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰