Antena Meniu Search
x

Video Iarnă cu facturi care îţi îngheaţă sângele în vene. Preţul gigacaloriei se va tripla: 350 de lei lunar pentru un apartament cu 2 camere

Urmează o iarnă cu facturi care îţi îngheaţă sângele în vene. Preţul gigacaloriei în Bucureşti se va tripla de la 1 decembrie, dar nici în ţară lucrurile nu stau mai bine. Premierul anunţă că primăriile vor acoperi o parte din majorări. Nu se ştie însă deocamdată cât anume şi nici de când vor intra măsurile în vigoare.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 01.11.2021, 19:58

Vezi și

Este coşmarul bucureştenilor branşaţi la reţeaua de termoficare. Ultimele cifre oficiale arată o creştere a gigacaloriei de la 506 lei, cât a fost până azi, până la aproape 900 de lei. Asta înseamnă că locuitorii, care oricum plăteau doar 164 pentru gigacalorie, ar trebui să achite în plus alţi 300 de lei. Chiar şi cu subvenţia suplimentară anunţată de primarul Capitalei, care nu se ştie exact cât va fi, majorarea este uriaşă. 

Preţul gigacaloriei se va tripla

În prezent, Primăria Capitalei subvenţionează agentul termic cu suma de 950 de milioane de lei pe an, la care se mai pot adăuga alte 200 de milioane de lei. Asta înseamnă că subvenţia va ajunge la puţin peste 400 de lei în timp ce preţul gigacaloriei va creşte la 470 de lei. Adică va fi de 3 ori mai scumpă. Creşterea preţului se va resimţi cel mai tare în facturile pentru lunile noiembrie şi decembrie. 

Concret, pentru un apartament cu două camere, factura lunară la apă caldă şi căldură va ajunge la 350 de lei, iar pentru un apartament de trei camere, va depăşi pragul de 450 de lei pe lună. Cel mai mult vor plăti cei cu apartamente mari, de patru camere, care vor avea factura pentru agentul termic de aproape 700 de lei pe lună. 

Pe acelaşi subiect

"Orice creştere e păgubitoare la noi în buzunar. De trei ori, e de trei ori mai păgubitoare. Nu ştim ce ne aşteaptă", spune un român. "Eu nu am plătit mai mult de 300 de lei iarnă. Maximum 300 de lei. Nu ştiu acum ce o să fac. Sigur că nu pot să-mi permit atât. Enorm de mult, aproape jumătate din pensie. Am şi calorifer electric. Probabil că o să închid repartitoarele şi o să pun caloriferul când am nevoie", povesteşte o femeie. 

Ce soluţii au la dispoziţie bucureştenii

Locuitorii din Capitală branşaţi la sistemul centralizat de încălzire nu au soluţii până la primăvară. "Din păcate, o să avem pe termen scurt două efecte. Unul probabil că va merge spre folosirea altor resurse, cum ar fi reşourile electrice, fie pentru a compensa lipsa căldurii, fie pentru a reduce costurile cu energia termică. Iar pe termen mediu, vom asista la o migrare către alte forme de energie, către centrale termice în cea mai mare parte. Fapt ce va crea un colaps şi mai mare în sistemul de termoficare", explică Dumitru Chisăliţă, expert în energie. 

Premierul interimar a anunţat că administraţiile locale vor primi bani pentru a majora subvenţia, dar încă nu se ştie cu cât anume. "Aş vrea să împărţim aceste nevoi până la finalul anului şi apoi până anul viitor, până în aprilie. Acum vom rezolva situaţia aceasta punctuală, vom subvenţiona o parte din gigacalorie din banii de la buget, vedem sumele exacte. Pe asta vom mai discuta. Dar asta nu e o soluţie pe termen lung pentru că nu ne ajută dacă anul viitor suntem în acelaşi loc. Ca orizont de timp, să ştiţi că ne vom mişca foarte rapid. Cred că această săptămână vom aloca din sume, o parte din sume. Putem să discutăm cât să dăm pentru fiecare gospodărie", a declarat Florin Cîţu.

Până să vină precizări de la Guvern, Termoenergetica are nevoie de avizul ANRE pentru preţul majorat la transportul agentului termic. Însă documentele trimise de Primăria Capitalei sunt incomplete. "Chiar azi m-am uitat pe o situaţie făcută de colegii mei şi nu figura ca având documentaţie completă. În momentul în care o documentaţie este completă, intră în prima şedinţă de reglementare. Dacă e nevoie, chiar convocăm o şedinţă extraordinară, asta dacă se completează", susţine Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE. Abia după acest pas, consilierii generali vor decide cât vor subvenţiona din preţul gigacaloriei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Iarnă cu facturi care îţi îngheaţă sângele în vene. Preţul gigacaloriei se va tripla: 350 de lei lunar pentru un apartament cu 2 camere