Antena Meniu Search
x

Ieftinire fără precedent a carburanţilor. Cât costă benzina şi motorina azi, 8 decembrie 2022

Veştile bune continuă pentru şoferi: preţurile la carburanţi sunt în continuă scădere. Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut preţul benzinei cu câte 15 bani pe litru, timp de trei zile consecutiv. Iar motorina s-a ieftinit, astăzi, cu încă 20 de bani şi a coborât sub pragul de 7,5 lei litrul. Vestea vine în timp ce şi preţurile petrolului pe piaţa internaţională sunt în scădere masivă.

de Redactia Observator

la 08.12.2022, 19:36

Vezi și

Cu tot cu compensarea de 50 de bani de la stat, preţul motorinei a coborât sub pragul de 7,5 lei pe litru, în timp ce litrul de benzină costă mai puţin de 6,5 lei. În doar o săptămână, prețurile la benzină au scăzut cu până la 65 de bani pe litru, modificare de preţuri pe care compania petrolieră nu a mai făcut-o niciodată într-un interval atât de scurt.

Ieftinirile masive au loc în contextul în care, în urmă cu patru zile, a intrat în vigoare embargoul impus de Comisia Europeană asupra importurilor de petrol rusesc pe cale maritimă, dar și plafonarea de preț de 60 de dolari pe baril. În acelaşi timp, ministrul Energiei a anunţat, că România nu mai importă deloc ţiţei rusesc, măsură care nu va afecta aprovizionarea. Virgil Popescu a mai declarat că este posibil decizia Guvernului de a subvenţiona preţul carburanţilor cu 50 de bani pe litru să se menţină şi anul viitor. 

De ce s-a ieftinit petrolul pe piaţa mondială

La nivel mondial cotaţiile petrolului au scăzut până spre cele mai joase praguri din acest an. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol american West Texas Intermediate "light sweet crude" cu livrare în luna ianuarie a scăzut cu 2,24 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 72,01 dolari. La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol european Brent din Marea Nordului cu livrare în luna februarie a scăzut cu 2,18 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 77,17 dolari

Joi şi preţul petrolului rusesc Urals Blend a ajuns pe bursă la 54,6 dolari barilul, sub pragul de 60 de dolari impus de UE şi G7 din această săptămână. Explicaţia? Datele din China și Europa arată o slăbire a economiilor iar investitorii sunt precauţi şi din cauza creşterilor la dobânda cheie din SUA care se traduce printr-un dolar mai puternic, potrivit Reuters. 

Țițeiul rusesc Urals este cotat în medie la 57 de dolari pe baril în a doua săptămână a lunii decembrie, fiind cel mai scăzut nivel din ianuarie 2021. Se tranzacționează cu o diferenţă de aproximativ 20 de dolari față de țițeiul de referință Brent. Creșterea costurilor de transport pentru tancurile cu petrol rusesc în China și India, principalii importatori maritimi din acest an, au împins prețurile în jos, iar multe companii de shipping au evitat manipularea petrolului rusesc, din cauza plafonului de preț și a embargoului UE. Kremlinul a anunţat deja că are în vedere stabilirea unui prag minim de preț pentru exporturile sale de petrol, drept răspuns. Prețul actual al ţiţeiului rusesc Urals este la jumătate faţă de valoarea de 111 de dolari pe baril atinsă la începutul lunii martie, când a început războiul din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri economice » Ieftinire fără precedent a carburanţilor. Cât costă benzina şi motorina azi, 8 decembrie 2022