Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce se întâmplă cu prețul petrolului după ce a intrat în vigoare embargoul asupra țițeiului rusesc şi plafonarea preţului

Prețul petrolului a început să crească după ce G7 și aliații săi au convenit să plafoneze prețul petrolului rusesc, iar UE a impus un embargou asupra importurilor maritime. Țițeiul Brent s-a scumpit cu aproximativ 0,6%, ajungând la peste 86 dolari pe baril, în această dimineață. Vineri, statele G7 au fost de acord să plafoneze prețul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril pentru a crește presiunea asupra Moscovei. Între timp, grupul producătorilor de petrol OPEC+ a declarat în weekend că va rămâne la politica sa de reducere a producției anunțată în urmă cu câteva luni, notează Bloomberg.

de Adrian Popovici

la 05.12.2022 , 12:28

Petrolier Ce se întamplă cu prețul petrolului după ce a intrat în vigoare embargoului asupra țițeiului din Rusia - Profimedia

Pentru a pedepsi și mai mult Moscova pentru invazia asupra Ucrainei, Uniunea Europeană, în tandem cu G7, a fost de acord să impună un plafon de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc, interzicând în același timp majoritatea importurilor maritime începând de luni. Inițiativa are scopul de a penaliza financiar Rusia, menținând în același timp petrolul acestei națiuni în fluxul către alte state. Vicepremierul rus, Alexander Novak, a respins din nou plafonul, spunând că țara este dispusă să reducă producția dacă este necesar.

"Această decizie a OPEC+ de a menține cota de sprijin acolo unde este... este, în sine, un fel de sprijin implicit pentru piața petrolului", a declarat Kang Wu de la S&P Global Commodity Insights pentru BBC.

Analiștii au declarat că prețurile petrolului au fost, de asemenea, stimulate de relaxarea restricțiilor privind Covid-19 în unele orașe chineze, ceea ce ar putea duce la o creștere a cererii de petrol. Mai multe orașe din China, inclusiv Urumqi din nord-vest, au declarat că vor slăbi măsurile de reducere a numărului de locuri de pe teritoriul Chinei, după protestele în masă împotriva politicii de zero cazuri Covid-19 a Beijingului.

Articolul continuă după reclamă

Cotațiile petrolului, extrem de volatile în 2022

Pe acelaşi subiect

Creșterea cotației petrolului este cea mai recentă evoluție în ceea ce a fost un an extrem de volatil pentru cea mai importantă marfă din lume, cu piețe afectate de războiul din Ucraina și de lupta împotriva inflației scăpate de sub control. După ce au atins cel mai scăzut nivel de la începutul lunii decembrie, prețurile de referință din SUA au revenit de atunci.

"Rămâne incert dacă planul va asigura fluxul predictibil al țițeiului rusesc către piețele asiatice sau dacă va exista o perturbare materială", au declarat analiștii RBC Capital Markets. "Orice indiciu clar că Rusia este pregătită să reducă exporturile de petrol ar putea determina creșterea prețurilor în zilele următoare", au adăugat aceștia.

Comercianții de petrol s-au concentrat în ultimele săptămâni pe schimbările din Chinei în ceea ce privește gestionarea pandemiei. În urma protestelor, autoritățile se îndreaptă spre relaxarea restricțiilor, ajutând perspectivele cererii de energie, precum și ale altor mărfuri. Marile orașe, inclusiv Shanghai, Shenzhen și Guangzhou, au relaxat restricții în ultimele zile, accelerând trecerea spre redeschidere.

Evoluțiiile din ultimele ore au fost accentuate și de decizia statelor OPEC+ de a-și menține producția la nivelul actual. Inițial, discuțiile ar fi trebuit să aibă loc față în față, dar în cele din urmă s-a convenit asupra unei sesiuni online. O altă întâlnire pe această temă ar urma să aibă loc în luna februarie.

Adrian Popovici Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Ce se întâmplă cu prețul petrolului după ce a intrat în vigoare embargoul asupra țițeiului rusesc şi plafonarea preţului