Antena Meniu Search
x

Video Impozit majorat şi cu 500% pentru cei care nu renovează clădirile în paragină, într-un oraş din România. Oamenii cer bani, nu amenzi

Timişoara are cele mai multe clădiri construite înainte de 1940, multe dintre ele adevărate bijuterii. Sau cel puţin aşa au fost cândva. Acum sunt aproape nişte ruine, iar primăria a şi trimis somaţii proprietarilor ca să le consolideze. Cine nu se apucă de treabă riscă să aibă un impozit mai mare chiar şi cu 500%. Doar că oamenii nu au bani de renovări, iar de fondurile care ar putea veni de la autorităţi nici nu au aflat încă. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 09.08.2022, 21:57

Vezi și

Elena Szucz locuieşte de 45 de ani într-un imobil istoric, cu fațada scorojită şi acoperiş prin care plouă. Din puţinul pe care-l au, oamenii din clădire pun deoparte pentru reparaţii. "Nu avem destul ... Dar poate, dacă ajută şi Primăria, de cinci ani adunăm şi noi 100 de euro aproape pe lună. Am primit deja (n.r. amenzi) de două ori", spune Elena Szucz, locatar. 

Clădirile stau să se prăbuşească peste trecători

Aceeaşi situaţie şi la clădirea de lângă. Bijuterie arhitecturală la vremea ei. Acum însă, ornamentele care o înfumuseţau cândva se pot prăbuşi în orice moment. Întrebată dacă nu îi e frică să treacă pe acolo, o femeie răspunde: "Ba da, de fiecare dată ne este frică să trecem. Acum e ok, că nu bate vântul, dar când bate vântul se şi aude cum cad". "Eu am 50 şi ceva de ani de locuit ... Şi nu s-a făcut nimic. (n.r. Clădirea e veche) de 120 de ani. Tot tavanul de la etajul 1 e cazut", mărturiseşte o bătrână. "Cele mai multe sunt într-o stare mai rea. Da, am văzut. Am văzut multe centre de oraşe, în diferite țări. (n.r. Clădirile) sunt mai bune. Nu în starea asta", comentează un turist străin. 

Aproape 2.000 de proprietari care nu îşi îngrijesc clădirile au termen până la 15 noiembrie să anunțe Primăria că se apucă de treabă și să arate că au și făcut ceva concret. În caz contrar, de la 1 ianuarie, impozitele lor ar putea crește chiar și de cinci ori. "Dacă există o faţadă chiar de bloc, care stă să cadă şi asociaţia nu intervine, şi în acest caz se poate face supraimpozitarea. În momentul în care reabilitarea este făcută, nu doar că nu mai există supraimpozitare, există o scutire de impozit pe proprietate vreme de 5 ani", a declarat Ruben Lațcău, viceprimar.

Pe acelaşi subiect

"Doar în zona zero a Timişoarei sunt 100 de clădiri ca aceasta sau într-o stare mai proastă, care au nevoie urgentă de reabiliatre. Aici, cei minimum 50 de ani de nepăsare sunt ascunşi sub o plantă colorată. În cele mai multe cazuri, locatarii sunt oameni în vârstă, iar costurile de reabilitare - uriaşe", arată Iulia Pop, reporter Observator. 

Program de sprijin financiar pentru proprietari, la Timişoara

Pentru prima dată, Primăria are în derulare și un program de sprijin financiar pentru proprietarii unor astfel de imobile. Practic, primesc 30% din valoarea lucrărilor, iar restul de bani, prin credit fără dobândă pe 10 ani. Până acum, nu a primit nimeni finanțare, dar sunt câteva dosare într-un stadiu destul de avansat. 

"Orice proprietar de clădire în zona istorică poate să meargă să primească gratuit consiliere cu privire la reabilitare, să vadă dacă se potriveşte şi poate să acceseze bani", susţine Ruben Lațcău, viceprimar. Pe hârtie, supraimpozitarea exista şi până acum, însă, anul trecut, de exemplu, nu a fost aplicată. Ba mai mult, municipalitatea a pierdut aproape 130 de procese pe tema taxei de paragină. Acum, procedurile au fost modificate ca să nu mai poată fi contestate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Impozit majorat şi cu 500% pentru cei care nu renovează clădirile în paragină, într-un oraş din România. Oamenii cer bani, nu amenzi