Antena Meniu Search
x

Video În luna ianuarie, românii au cumpărat zeci de mii de apartamente, case şi terenuri. Cele mai multe imobile au fost vândute în Capitală

Criză-criză, dar nu pentru toată lumea! Numai în luna ianuarie, românii au cumpărat zeci de mii de apartamente, case şi terenuri. Şi, mai mult de jumătate cu banii jos.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 07.02.2021, 20:25

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Diana se gândeşte tot mai serios să se mute la casa ei. 

Diana: Mi s-a schimbat nevoia de a petrece mai mult timp afară și într-un spațiu mai deschis, pentru că n-am mai avut această mobilitate de mișcare.

Cum nu are toţi banii, trebuie să se imprumute şi la bănci. Alţii însă îşi permit să cumpere cu banii jos şi sunt convinşi că fac o afacere bună.

Bărbat: Acum merg sa văd un apartament. 

Tânăr: Partea de imobiliare este și va fi într-o continuă creștere. Faptul că în această perioadă lumea petrece mai mult acasă e un factor definitoriu.

Într-o singură lună, aproape 49.000 de români şi-au cumpărat case, apartamente şi terenuri. Cu 13.000 mai mulţi decât în ianuarie 2020, când criza sanitară încă nu începuse. Cele mai multe imobile au fost vândute în Bucureşti, Ilfov şi Cluj. La polul opus, cele mai puţine tranzacţii s-au făcut în Caraș-Severin, Covasna şi Olt. 

Liria Themo, reprezentant dezvoltator: Cam 30% din apartamentele vândute sunt vândute cu surse proprii. Sunt achitate în totalitate. 

Dragoș Nichifor, analist financiar: Cine își cumpără cu numerar un apartament în București, în general, sunt cei care au reușit să vândă altceva. Eventual să mai aibă și o micaă diferență de bani. 

La nivel naţional mai mult de jumătate dintre imobile au fost vândute cu banii jos, arată statisticile. Asta în vreme ce în ianuarie 2020 o treime dintre tranzacţii erau încheiate astfel. 

Ianis Cătălin Smeu, agent imobiliarFoarte mulți dintre ei se orientează către piaţa middle market. Ce înseamnă asta?! Undeva între 1200 euro mp util și 2000 euro mp ceea ce înseamnă un buget redus. 

Dragoș Nichifor, analist financiar: Previziunile sunt cel puțin de stagnare și mai degrabă de creștere, dacă nu intervine niciun fel de factor extern pieţei. Și aici mă pot gândi la tăieri de salarii, șomaj excesiv sau probleme în zona financiară. 

În paralel cu cererea, şi preţurile locuinţelor au crescut în anul pandemiei. În ultimul trimestru cu aproape 2 la sută.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » În luna ianuarie, românii au cumpărat zeci de mii de apartamente, case şi terenuri. Cele mai multe imobile au fost vândute în Capitală