Antena Meniu Search
x

Începe Sistemul Garanţie-Returnare: 50 de bani pentru fiecare recipient înapoiat. Ce ambalaje sunt valabile

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţă că joi începe implementarea Sistemului Garanţie-Returnare şi se declară convins că acest program va transforma România "din ţara depozitării în ţara reciclării".

de Redactia Observator

la 29.11.2023, 16:45

ambalaje de plastic
Începe Sistemul Garanţie-Returnare: 50 de bani pentru fiecare recipient înapoiat. Ce ambalaje sunt valabile - Shutterstock (arhivă)

Ministrul a precizat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, că nouă din zece români au auzit de acest program.

"Începând de mâine, ambalajele cu logo aferent Sistemului Garanţie-Returnare vor fi purtătoare de garanţie. Cu alte cuvinte, ori de câte ori vom cumpăra o apă minerală sau plată, o băutură răcoritoare, o bere sau o sticlă cu vin - şi vom avea 7 miliarde de astfel de recipiente puse pe piaţă în fiecare an sau mai multe - cetăţenii vor plăti o garanţie de 50 de bani, pe care o vor recupera de îndată ce vor înapoia ambalajul gol, evident, fie la acelaşi magazin, fie la orice alt magazin din România, pentru că toate magazinele care pun pe piaţă astfel de băuturi vor fi totodată şi puncte de colectare", a spus ministrul Mediului.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Sistemul Garanție-Returnare din România va fi al doilea cel mai mare din Europa, după cel din Germania

Totodată, va fi "cel mai modern", deoarece autorităţile române au preluat "toate exemplele de bună practică" din legislaţia celor 13 state membre care au deja un astfel de program.

"Am învăţat din toate greşelile, din toate lucrurile care au funcţionat mai puţin, ţinând cont, totodată, de particularităţile statului român, de faptul că în România încă există un volum mare de băuturi care se comercializează în mediul rural, de faptul că din punct de vedere geografic, România prezintă anumite particularităţi. Însă din discuţiile pe care le-am avut cu producătorii, din discuţiile pe care le-am avut cu comercianţii, cu marile lanţuri de magazine şi cu mici comercianţi pe care i-am vizitat personal, m-am asigurat că lucrurile funcţionează, m-am asigurat că toată lumea ştie ce are de făcut, la fel cum sunt convins că românii aşteaptă cu nerăbdare acest program, pentru că el va transforma România din ţara depozitării în ţara reciclării", a precizat Fechet.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Începe Sistemul Garanţie-Returnare: 50 de bani pentru fiecare recipient înapoiat. Ce ambalaje sunt valabile