Antena Meniu Search
x

INCREDIBIL! TEZAURUL ROMÂNIEI de la Moscova: "Ruşii nu mai au aurul!"

Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a vorbit în cadrul conferinţei "Războiul care nu trebuia să se întâmple" despre Tezaurul României dat ruşilor în Primul Război

Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a vorbit în cadrul conferinţei "Războiul care nu trebuia să se întâmple" despre Tezaurul României dat ruşilor în Primul Război

Adrian Cioroianu, decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, a conferenţiat luni la Focşani despre contextul extrem de interesant în care a izbucnit Primul Război Mondial.

"La drept vorbind, şi vă pot da şi detalii despre perioada când eram la minister, eu nu sunt convins că ruşii mai au aurul ăla. Dar asta nu este treaba noastră. Ei trebuie să dea înapoi ce au primit. Este foarte posbil ca Lenin sau Stalin să ne fi vândut aurul. Ei au vândut cantităţi enorme de aur spre occident în anii ’30, când nu aveau bani, erau cam falimentari, sinceri să fim. Nu ar fi imposibil să fi vândut tezaurul nostru".

În opinia fostului ministru, restituirea tezaurului ţine de resetarea relaţiilor dintre Bucureşti şi Moscova, lăsând de înţeles că, prin atitudinea lor agresivă, ruşii ne-au pus în defensivă în chestiunea tezaurului.

Tezaurul românesc aflat la Moscova cântăreşte 92 de tone, din care 90% este sub formă de monedă de aur, iar restul în lingouri din aur fin. Valoarea sa, estimată astăzi, se ridică la 13 miliarde de lei, ceea ce reprezintă circa 3 miliarde de euro, după cum a informat recent Banca Naţională a României.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » INCREDIBIL! TEZAURUL ROMÂNIEI de la Moscova: "Ruşii nu mai au aurul!"