Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Industria românească: producția a scăzut cu 1,3% în primele 7 luni, dar încăsările au crescut datorită inflației

Producţia industrială a scăzut cu 1,3% ca serie brută şi cu 2,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). "În perioada 1.I – 31.VII.2022, comparativ cu perioada 1.I – 31.VII.2021, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 1,3%, din cauza scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,5%), industriei extractive (-4,2%) şi industriei prelucrătoare (-0,2%)", citează News.ro.

de Redactia Observator

la 14.09.2022 , 12:24

Industria românească: producția a scăzut cu 1,3% în primele 7 luni, dar încăsările au crescut datorită inflației - Profimedia

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 0,3%, creştere susţinută de industria prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,3%, fiecare). Industria extractivă a scăzut cu 0,3%.

 Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 3,1%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,8%), industria extractivă (-2,9%) şi industria prelucrătoare (-2,5%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 0,9%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,5%), industriei extractive (-2,6%) şi industriei prelucrătoare (-0,2%).

Articolul continuă după reclamă

Cifrele de afaceri, în creștere

Pe acelaşi subiect

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut, în termeni nominali, cu 26,5%, în primele şapte luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

"Cifra de afaceri din industrie, în perioada 1.I-31.VII.2022, comparativ cu perioada 1.I-31.VII.2021, a crescut în termeni nominali, pe ansamblu, cu 26,5%, datorită creşterii industriei extractive (+128,3%) şi industriei prelucrătoare (+23,8%)", arată datele INS.

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria energetică (+114%), industria bunurilor intermediare (+27,9%), industria bunurilor de uz curent (+23,7%), industria bunurilor de capital (+14,2%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,6%).

Cifra de afaceri din industrie, în luna iulie 2022, comparativ cu luna precedentă, a scăzut în termeni nominali pe total cu 2,4%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria extractivă (-5,9%) şi în industria prelucrătoare (-2,2%). Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria energetică (-5,3%), industria bunurilor de capital (-2,8%), industria bunurilor intermediare (-2,4%), industria bunurilor de uz curent (-0,4%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,3%).

Cifra de afaceri din industrie, în luna iulie 2022, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, a crescut în termeni nominali, pe ansamblu, cu 24,1%, datorită creşterii înregistrate în industria extractivă (+83,6%) şi în industria prelucrătoare (+22,4%). Pe marile grupe industriale, creşteri au înregistrat: industria energetică (+140,1%), industria bunurilor de capital (+19,2%), industria bunurilor de uz curent (+17,9%), industria bunurilor intermediare (+16,6%), şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+10,7%).

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Industria românească: producția a scăzut cu 1,3% în primele 7 luni, dar încăsările au crescut datorită inflației