Antena Meniu Search
x

Video Inflația a crescut din nou: Legumele și fructele din import s-au scumpit cel mai mult în februarie

Promisiunile ministrului de finanţe şi ale şefului BNR nu se potrivesc cu realitatea. Preţurile din februarie au fost mai mari decât în ianuarie. Cel mai mult s-au scumpit fructele şi legumele, cumpărate din străinătate la preţ mai mare.

de Redactia Observator

la 13.03.2023, 19:26

Vezi și

În statisticile oficiale, preţurile au crescut cu peste 15% în ultimul an şi cu aproape 1% în februarie faţă de ianuarie. Diferenţele sunt mult mai mari când vorbim despre alimente de bază şi despre electricitate.

Zahărul s-a scumpit cu peste 60% în ultimul an

În ultimul an, zahărul s-a scumpit cu peste 60%, untul cu mai bine de 45%, margarina, ouăle, cartofii şi produsele lactate cu 30 - 35 la sută. 

Dacă luăm în calcul doar ultima lună, cel mai mult ai plătit pentru legume proaspete şi la conservă şi pentru fructe. De la tarabe până la marile lanţuri de hipermaketuri, toate sunt pline cu marfă de import, la preţuri mai mari decât produsele româneşti.

Cheltuielile au crescut mult şi la utilităţi, chiar dacă tarifele sunt plafonate de stat: gazele sunt mai scumpe cu 40 la sută, iar electricitatea cu peste 30 la sută. Banca Naţională susţine că am putea ajunge la o inflaţie de 7% spre finalul acestui an şi chiar de 4% în 2024.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Inflația a crescut din nou: Legumele și fructele din import s-au scumpit cel mai mult în februarie