Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Izolația bună a locuinței poate aduce un împrumut bancar avantajos. Dobânzi mai mici la creditele imobilizare verzi

O locuinţă cu o izolaţie bună ar putea să vă ajute să faceţi un împrumut mai avantajos. Tot mai multe bănci oferă credite imobiliare verzi pentru achiziţia de locuinţe prietenoase cu mediul, iar dobânzile sunt ceva mai mici decât la cele ipotecare standard. 

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 14.01.2022 , 22:55

Într-o perioadă marcată de scumpiri în lanţ la electricitate şi gaze, tot mai mulţi tineri pariază pe locuinţele eficiente energetic. 

Bogdan Frătiţă, proprietar casă eficientă energetic: Am mers spre o astfel de locuință pentru că e foarte bine izolată termic, nu are scăpări de căldură.

Iar asta înseamnă facturi mai mici la utilităţi. 

Vezi și

​Bogdan Frătiţă, proprietar casă eficientă energetic: Ar trebui să ieșim undeva la 100 lei pe lună. Cost cu încălzire plus electricitate.

Pe acelaşi subiect

Pentru că există cerere, băncile şi-au adaptat portofoliul şi oferă împrumuturi imobiliare verzi

Vlad Huţuleac, reprezentant BCR: Am observat un interes sporit din partea clienților, un interes în creștere de la lună la lună, ajungând în prezent să reprezinte peste un sfert din totalul creditelor ipotecare standard pe care le vindem noi către clienţi.

Adina Călin, reprezentant CEC Bank: Suma maximă pe care noi o acordăm printr-un credit ipotecar verde se ridică 2.800.000 lei. Condiţiile pe care le avem pentru aceste locuinţe sunt să aibă autorizație de construire emisă începând cu anul 2021 inclusiv și să aibă un consum anual sub 262 kWh pe mp pe an.

În total, nouă bănci oferă astfel de împrumuturi cu dobânzi cuprinse între 3,2% şi 4%. Unele dintre ele oferă inclusiv posibilitatea ca în primii cinci sau chiar zece ani ani dobânda să fie fixă. 

Irina Chiţu, analist financiar: Avantajul unui astfel de credit verde este că are dobânzi și comisioane mai mici decât la creditele ipotecare standard. Ceea ce înseamnă că și ratele sunt mai mici. Nu sunt comisioane de analiză sau comisioane de evaluare sau se acoperă și asigurarea. 

Dezavantajele creditelor imobilizare verzi 

Cei care vor să acceseze astfel de împrumuturi trebuie să dovedească cu acte că locuinţa pe care urmează să o achiziţioneze este încadrată în clasa de eficienţă energetică A sau deţine o certificare energetică. În plus, trebuie să acceseze un credit mai mare pentru că imobilele prietenoase cu mediul sunt mai scumpe. 

Vlad Huţuleac, reprezentant BCR: Înainte de a contracta un credit să se desfășoare un exercițiu pe trei şase luni înainte, care reprezenta rată lunară să fie puși deoparte într-un coș de economii pentru a vedea care este impactul asupra bugetului lunar de venituri și cheltuieli.

Specialiştii îi sfătuiesc pe cei interesaţi să aleagă împrumuturi cu dobândă fixă în primii ani. Îşi asigură astfel o rată lunară constantă. 

Avantajele creditelor verzi

- dobânzi şi comisioane mai mici decât la creditele ipotecare standard

- facturi la utilităţi mai mici decât în cazul unei locuinţe tradiţionale

Dezavantajele creditelor verzi

-    Locuinţele eficiente energetic sunt mai scumpe decât cele tradiţionale

-    Locuinţele trebuie să fie cel puţin din 2021 şi să aibă certificare energetică

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri economice » Izolația bună a locuinței poate aduce un împrumut bancar avantajos. Dobânzi mai mici la creditele imobilizare verzi