Jobul plătit cu 18 euro pe oră. Angajatorul norvegian oferă 70 de locuri de muncă şi asigură banii de chirie
Şomerii care îşi doresc un loc de muncă în străinătate pot obţine un job de muncitor în producţia de crabi, în Norvegia. Oferta de muncă este valabilă pentru înscriere până la data de 1 mai, anunţă Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Buzău.
Potrivit anunţului aflat pe Portalul mobilităţii europene pentru forţa de muncă (EURES), sunt disponibile 70 de locuri de muncă în localitatea Hitra din Norvegia, iar angajaţii vor trebui să se ocupe de primirea, sacrificarea, procesarea şi ambalarea crabului proaspăt pentru a fi vândut ulterior pe pieţele internaţionale.
Ce condiţii trebuie să îndeplinească angajatul
Programul de lucru este în medie de 40 de ore pe săptămână, iar candidaţii trebuie să aibă cunoştinţe doar de limba engleză.
"În medie, în judeţul Buzău pe sistemul EURES sunt în jur de 100-150 de locuri de muncă disponibile zilnic. În ultima perioadă au apărut locuri de muncă mai exotice, care se adresează unei anumite structuri profesionale, dar care nu trebuie să aibă o specialitate profesională. Este vorba, de exemplu, de locuri de muncă în domeniul creşterii crabilor. La prima vedere par locuri de muncă specializate, dar nu este deloc aşa. Este vorba despre forţă de muncă necesară extracţiei acestor crabi din fermele de profil. Partea de inginerie piscicolă este ocupată de alte persoane. Sunt locuri de muncă adresate lucrătorilor care au mai avut contact cu fermele piscicole din România şi sunt multe păstrăvării care funcţionează şi în judeţul Buzău, prin urmare nu este neapărat nevoie să ai experienţă în astfel de locuri pentru a putea aplica", a declarat pentru Agerpres directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.
Ce salariu oferă angajatorul norvegian
Salariul oferit de angajatorul norvegian este de 199,78 de coroane pe oră, în jur de 18 euro, iar ca beneficii se oferă un ajutor financiar în valoare de 3.500 de coroane norvegiene, puţin peste 300 de euro, pentru chirie. Totodată, micul dejun şi prânzul sunt asigurate la cantina fabricii în limita a 50 de coroane. Contractul de muncă sezonier se desfăşoară în perioada iunie - noiembrie.
"Angajaţii trebuie să fie apţi din punct de vedere al sănătăţii. Din punct de vedere legal, aceste locuri de muncă oferă aceeaşi garanţie, aceleaşi facilităţi şi aceleaşi obligaţii ca un muncitor autohton norvegian, danez, suedez... Sunt locuri de muncă garantate de statul român şi de statul care le oferă şi nu există nicio problemă din punct de vedere al legalităţii", a mai precizat directorul AJOFM.
Pentru a putea aplica pentru locurile de muncă, persoanele interesate se pot adresa AJOFM sau pot accesa platforma EURES.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰