Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video La ce detalii trebuie să ne uităm atunci când semnăm un contract de muncă. Sfaturi de la avocați și specialiștii în HR

Zilele trecute, v-am arătat, cu ajutorul specialiştilor, care sunt paşii către un nou loc de muncă, iar astăzi ne îndreptăm atenţia spre ceea ce ne interesează şi ne afectează cel mai tare: contractul individual de muncă. Este important să fim foarte atenţi la ce semnăm şi să ne cunoaştem drepturile. Mai ales că, recent, au fost aduse modificări importante la Codul Muncii. De exemplu, toate beneficiile promise la angajare, cum ar fi abonamentul medical sau cel de la sală, prime ori bonusuri, ar trebui trecute separat, de-acum înainte, în contract. Ella Prodan ne detaliază, cu ajutorul experţilor, cele mai importante modificări.

de Redactia Observator

la 07.12.2022 , 13:21

Ella Prodan, reporter Observator: "Printre cele mai importante modificări aduse la contractul de muncă se află dreptul angajatului de a cere trecerea pe un alt post din companie, care este vacant şi i-ar asigura condiții de muncă mai bune.De asemenea, salariaţii au dreptul să lipsească până la 10 zile în cazul unor urgenţe familiale, cum ar fi boală sau accident, dar şi dreptul de a avea două contracte de muncă în acelaşi timp, la angajatori diferiți, fără a se suprapune programul de lucru."

Una dintre modificările cel mai puternic discutate este apariția concediului de îngrijitor. Potrivit noilor prevederi, angajatul are dreptul la 5 zile libere pe an pentru îngrijirea unei rude sau a unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu salariatul. Iar o altă noutate este legată de timpul de lucru, care poate fi propus, de data aceasta, de către angajat.

Artin Sarchizian, avocat: "În momentul de faţă, angajatul poate propune o anumită distribuire a timpului de lucru. De exemplu, lunea lucrezi 7 ore sau, mă rog, marţea 6 ore. Angajatorul are dreptul să refuze, dar, atenţie, refuzul trebuie să fie motivat, iar tu ai posibilitatea să şi conteşti acel refuz."

Vezi și

Totodată, toate drepturile salariale, cum ar fi compensarea sau plata orelor suplimentare, sporurile sau suportarea de către angajator a asigurării medicale private, trebuie evidențiate contract, separat de salariu.

Pe acelaşi subiect

Artin Sarchizian, avocat: "Există în practică acea situaţie în care angajaţii erau încântaţi la început cu diverse oferte atractive, pentru ca mai apoi să li se spună: de fapt nu asta a fost înţelegerea noastră, alţii erau termenii. În momentul de faţă, orice ofertă de muncă trebuie să fie clar trecută în scris."

Cum se aplică noile modificări ale Codului Muncii asupra contractelor deja semnate?

Toate drepturile recunoscute de noua lege trebuie aplicate şi contractelor de muncă în curs de desfăşurare. De asemenea, dacă semnăm un contract de muncă nou, e bine să fim atenţi ca şi celelalte aspecte discutate să fie trecute corect.

Sorina Faier, specialist resurse umane: "Trebuie să ne uităm la salariu, să fim foarte atenţi, pentru că ţie poate ţi-au povestit de net, iar în contracte sunt trecute salariile brute. Trebuie să le recalculăm să nu fie greșeli făcute. Dacă sunt incluse instrumentele: telefon, laptop, mașină. Să ne uităm foarte atent la zilele de concediu, că poate că în interviu ti-au promis 25 și în contract îți vor da 21."

E bine de ştiut că unele contracte pot avea trecute clauze de exclusivitate sau de neconcurenţă, ceea ce înseamnă că atunci când termini colaborarea cu respectiva companie, nu ai dreptul sa pleci la concurenţă. Dacă nu eşti sigur pe ceea ce urmează să semnezi, cel mai bine ar fi să ceri sfatul unui avocat.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri economice » La ce detalii trebuie să ne uităm atunci când semnăm un contract de muncă. Sfaturi de la avocați și specialiștii în HR