Antena Meniu Search
x

Video Cât ar putea costa leguma preferată a românilor în acest an. Producătorii dau vina pe caniculă şi nu vor să lase la preţ

Agricultura din România stă încă, în multe locuri, la mila vremii. În Harghita, de exemplu, seceta din ultima perioadă împiedică recoltarea "în masă" a cartofilor. Avem producţie, însă în lipsa irigaţiilor aceasta stă sub pământ pentru că utilajele nu pot săpa în brazdele tari ca piatra. Iar nemulţumirile producătorilor nu se opresc aici: preţul mic al cartofilor abia le acoperă cheltuielile. 

de Redactia Observator

la 30.08.2023, 17:44

Vezi și

Culturile de cartofi le dau bătăi de cap agricultorilor din Harghita. Chiar dacă recolta este bună, seceta de la final de vară face recoltarea mecanizată imposibilă. În absenţa irigaţiilor, cele aproximativ 6.500 de hectare de culturi stau şi aşteaptă ploile...

Keresztes Vencel, inginer director: Din păcate, lipsa ploilor din ultima lună ne îngreunează posibilităţile de recoltare. Solul este foarte uscat şi din cauza asta, aducem foarte mult pământ înăuntru. Noi am tot aşteptat să vină ploile. Irigaţii nu avem din păcate ca să pregătim parcelele cu ajutorul irigaţiilor. N-avem decât să încercăm să colectăm producţia decât aşa cum este. 

Culturile de cartofi le dau bătăi de cap agricultorilor din Harghita

Miklosi Attila este unul dintre agricultorii din zonă. De două zile se chinuie să scoată roadele, dar pentru că risca să-şi strice utilajele a decis să mai aştepte puţin...chiar dacă faţă de alţi ani, e târziu deja.

Pe acelaşi subiect

Miklosi Attila, agricultor: Nici nu ştim ce o să facem. A trebuit să oprim, prima dată de căldură, nu se poate, în 33 de grade nu ai cum să mergi afară cu oamenii pe câmp. Şi pământul e tare, tare, tare. Dacă nu o să plouă, atunci ar trebui să oprim până când vine ploaia pentru că nu poţi să bagi masinile, e foarte tare pământul. 

Producătorii cred că un kilogram de cartofi va pleca de la ei cu un preţ între 1 şi 2 lei anul acesta

Producătorii cred că un kilogram de cartofi va pleca de la ei cu un preţ între unul şi doi lei anul acesta. Pentru că producţia a fost foarte bună, vorbim despre un preţ mai mic decât cel de anul trecut. Sub acest nivel, producătorii spun însă că refuză să scadă. 

Miklosi Attila, agricultor: Ca să putem face un cartof bun, atunci sub doi lei eu cred că nu aş putea să vând. Cam doi lei, acolo e, ca să poţi să gândeşti pentru anul viitor, ca să ai îngrăşeminte, ca să ai motorină şi ca să ai oameni. 

Deşi cartofii se coc bine în Harghita, suprafaţa cultivată a înregistrat o scădere constantă în ultimii ani. Producătorii mici au ales să cultive doar pentru consumul propriu în condiţiile în care această cultură nu s-a dovedit suficient de profitabilă pe suprafeţe reduse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Cât ar putea costa leguma preferată a românilor în acest an. Producătorii dau vina pe caniculă şi nu vor să lase la preţ