Livada superintensivă, afacerea curajoasă a unui tânăr din Bihor
Într-un sat din Bihor, un tânăr a avut curajul să-şi investească banii şi munca într-o afacere inedită: livada superintensivă. Este pomicultura transformată într-o ştiinţă exactă. Iar rezultatele sunt spectaculoase.
Într-un sat din Bihor, un tânăr a avut curajul să-şi investească banii şi munca într-o afacere inedită: livada superintensivă. Este pomicultura transformată într-o ştiinţă exactă. Iar rezultatele sunt spectaculoase: de pe două hectare de livadă, se poate obţine un profit anual de o sută de mii de euro.
Tunşi identic, zeci de meri şi peri cresc pe rânduri perfect aliniate, precum soldaţii unui regiment. Aşa arată o livadă superintensivă. Pomii sunt plantaţi la doar 30 de centimetri unul de celălalt, şi nicio ramură nu poate fi tăiată la întâmplare.
"Trebuie să fie o îngrijire foate atentă, tăierile se fac să fie producţia cât mai aproape de ax, pe muguri de rod noi. În fiecare an se reînnoiesc mugurii de rod, pentru a avea mere de calitate extra", spune proprietarul, Francesco.
La 26 de ani, Francesco Tommasi este pasionat de agricultură de când se ştie. A visat dintotdeauna să aibă o livadă şi s-a inspirat de la italieni, în timpul unei vacanţe în ţara natală a tatălui său. S-a întors la Hidişelul de Sus şi şi-a împlinit visul, iar acum are 17.000 de pomi, meri şi peri. Toate fructele pe care le culege sunt mari, sănătoase şi gustoase.
- Horoscop 3 aprilie 2025. Zodiile care se simt într-o continuă transformare
- Răspunsul lui Nicuşor Dan după ce PSD l-a somat să facă publice donaţiile din pre-campanie: Tupeul PSD, o ofensă
- Zelenski și familia lui au câștigat aproximativ 365.000 de dolari în 2024. Din ce a obţinut veniturile
- Bătrână păcălită cu 16.000 de lei de un tânăr. Băiatul s-a dat drept doctor şi a spus că fiica femeii este...
- Horoscop Peşti aprilie 2025. Valoare personală, curaj emoțional și începuturi promițătoare
"Faţă de o livada clasica, unde calitatea extra ajunge pana undeva la 30% din productie, la livezile superintensive, calitatea extra se ridica la 80-85% din productie", explică Francescp.
Dar, pe lângă calitate, şi cantitatea e un argument: de pe cele două hectare, Francesco obține 170 de tone de fructe pe sezon. De patru ori mai mult decât ar culege dintr-o livadă clasică.
"Este un soi roşu, foarte aromat, potrivit pentru consumul proaspăt, pentru prăjituri, sucuri în special, datorită aromei", spune tânărul proprietar.
Fructele ajung doar pe piaţă românească. Le vinde direct din fermă şi are un contract cu un producător de sucuri naturale. Afacerea e rentabilă, aşa că tot mai mulţi pomicultori vor să aibă astfel de livezi.
Investiţia iniţială e cuprinsă între 40 şi 70.000 de euro pentru un hectar.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰