Antena Meniu Search
x

Livada superintensivă, afacerea curajoasă a unui tânăr din Bihor

Într-un sat din Bihor, un tânăr a avut curajul să-şi investească banii şi munca într-o afacere inedită: livada superintensivă. Este pomicultura transformată într-o ştiinţă exactă. Iar rezultatele sunt spectaculoase.

Vezi și

Într-un sat din Bihor, un tânăr a avut curajul să-şi investească banii şi munca într-o afacere inedită: livada superintensivă. Este pomicultura transformată într-o ştiinţă exactă. Iar rezultatele sunt spectaculoase: de pe două hectare de livadă, se poate obţine un profit anual de o sută de mii de euro.

Tunşi identic, zeci de meri şi peri cresc pe rânduri perfect aliniate, precum soldaţii unui regiment. Aşa arată o livadă superintensivă. Pomii sunt plantaţi la doar 30 de centimetri unul de celălalt, şi nicio ramură nu poate fi tăiată la întâmplare. 

"Trebuie să fie o îngrijire foate atentă, tăierile se fac să fie producţia cât mai aproape de ax, pe muguri de rod noi. În fiecare an se reînnoiesc mugurii de rod, pentru a avea mere de calitate extra", spune proprietarul, Francesco.

La 26 de ani, Francesco Tommasi este pasionat de agricultură de când se ştie. A visat dintotdeauna să aibă o livadă şi s-a inspirat de la italieni, în timpul unei vacanţe în ţara natală a tatălui său. S-a întors la Hidişelul de Sus şi şi-a împlinit visul, iar acum are 17.000 de pomi, meri şi peri. Toate fructele pe care le culege sunt mari, sănătoase şi gustoase.  

"Faţă de o livada clasica, unde calitatea extra ajunge pana undeva la 30% din productie, la livezile superintensive, calitatea extra se ridica la 80-85% din productie", explică Francescp.

Dar, pe lângă calitate, şi cantitatea e un argument: de pe cele două hectare, Francesco obține 170 de tone de fructe pe sezon. De patru ori mai mult decât ar culege dintr-o livadă clasică. 

"Este un soi roşu, foarte aromat, potrivit pentru consumul proaspăt, pentru prăjituri, sucuri în special, datorită aromei", spune tânărul proprietar.

Fructele ajung doar pe piaţă românească. Le vinde direct din fermă şi are un contract cu un producător de sucuri naturale. Afacerea e rentabilă, aşa că tot mai mulţi pomicultori vor să aibă astfel de livezi. 

Investiţia iniţială e cuprinsă între 40 şi 70.000 de euro pentru un hectar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Livada superintensivă, afacerea curajoasă a unui tânăr din Bihor