Lockheed Martin deschide la Bacău centru de mentenanță pentru Black Hawk, HIMARS şi F-16. Romaero a pierdut contractul din cauza datoriilor
Un centru de întreţinere, reparaţii şi revizie pentru elicoptere Black Hawk ar urma să fie deschis la Bacău, printr-un parteneriat între compania americană din industria aerospaţială şi de securitate Lockheed Martin şi compania română Aerostar, scrie Agerpres. Centrul trebuia să fie deschis inițial la Romaero, însă compania se confruntă cu dificultăți în ultima perioadă nu mai poate participa la licitații din cauza datoriilor, precizează Profit.ro.
"În urma unui contract semnat între cele două companii în luna ianuarie, centrul MRO Black Hawk este programat să fie complet acreditat şi operaţional atunci când cele şapte elicoptere S-70 Black Hawk vor sosi în România, în cursul acestui an. Ministerul Afacerilor Interne al României a semnat un acord-cadru pentru o flotă de până la 12 Black Hawk în noiembrie 2021 pentru a răspunde nevoilor serviciilor de urgenţă ale ţării", se arată într-un comunicat al Lockheed Martin.
"Acest centru, atunci când va fi operaţional, va contribui la crearea şi menţinerea locurilor de muncă înalt calificate în România", potrivit lui Ray Piselli, vicepreşedinte pentru afaceri internaţionale al Lockheed Martin, citat în comunicat.
"De asemenea, va permite creşterea gradului de pregătire şi reducerea costurilor operaţionale pentru elicopterele Black Hawk operate aici. Pe măsură ce căutăm să integrăm suportul pentru alte produse Lockheed Martin, anticipăm că acest centru are un potenţial puternic de creştere în viitor", a adăugat el.
După ce a finalizat un audit al Aerostar şi al instalaţiilor sale, Lockheed Martin precizează că aşteaptă o evaluare a planurilor instalaţiilor de către autorităţile române. Angajaţii Aerostar au finalizat deja pregătirea MRO necesară la Academia de Training Sikorsky Lockheed Martin din West Palm Beach, în statul american Florida.
- Localnicii unui cartier din Constanţa, fără linişte din cauza elicopterelor militare care zboară foarte aproape...
- ANIMAŢIE. Academicianul Dumitru Manole povesteşte cu ce daune s-a ales, după ce un elicopter Black Hawk a zburat...
- NATO aduce în România arme şi vehicule de ultimă generaţie: blindate Humvee şi elicoptere Black Hawk
"Prin această nouă capabilitate, Aerostar va continua şi va parcurge întreg procesul de preluare a activităţilor MRO necesare pentru noile aeronave din România şi din regiune. Dorim să consolidăm poziţia României pe această piaţă şi să ne bazăm pe capacităţile şi cunoştinţele noastre tehnice pentru a stimula cooperarea cu alte companii româneşti din acest domeniu", a declarat Grigore Filip, preşedinte şi CEO al Aerostar, citat în acelaşi comunicat de presă.
Valoarea contractului, de peste 269 milioane de euro
"Construit la uzina PZL Mielec a Lockheed Martin din Polonia, popularul S-70 Black Hawk şi-a câştigat statutul de aeronavă utilitară de încredere pentru operatorii din întreaga lume, având o versatilitate multi-misiune de neegalat şi o navigabilitate de nivel militar, capabilă să opereze în condiţii meteo extreme, ziua sau noaptea", precizează compania americană.
Oficiali din România şi Polonia au semnat în septembrie 2021 un acord cadru de furnizare a 12 elicoptere medii-grele multifuncţionale Black Hawk, destinate efectuării de misiuni de salvare de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Valoarea contractului este de peste 269 milioane de euro fără TVA, aeronavele fiind fabricate în Polonia de către compania PZL Mielec, unde sunt construite pentru Europa elicopterele Black Hawk.
Cu sediul la Bethesda, în statul american Maryland, Lockheed Martin Corporation este o companie internaţională din industria aerospaţială şi de securitate, cu aproximativ 116.000 angajaţi în întreaga lume, specializată în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, producţia, integrarea şi întreţinerea de sisteme, produse şi servicii tehnologice avansate.
Centru pentru HIMARS şi F-16
Tot la Bacău sunt cele mai mari șanse să se deschidă centru de mentenanță și pentru sistemele de rachete HIMARS pe care România le va achiziționa de la Lockheed Martin. Compania americană a semnat deja un acord în acest sens cu Aerostar, care va fi pus în aplicare după ce vor fi făcuți și de Ministerul Economiei pașii necesari pentru desemnarea centrului de mentenanță, arată Adrian Iacob, Director Executiv Lockheed Martin România.
Aerostar va putea asigura mentenanță și pentru avioanele F-16 cumpărate de România, când acestea vor ajunge în țară, și ar urma să fie implicată și în procesul complex instruirea tehnică a piloților de F-16, scrie Profit.ro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰