Locuințele noi trebuie racordate la utilități înainte de a fi vândute
Dezvoltatorii imobiliari nu mai au voie să vândă locuinţele pe care le-au construit până nu dovedesc că apartamentele sunt racordate la utilităţi.
Dezvoltatorii imobiliari nu mai au voie să vândă locuinţele pe care le-au construit până nu dovedesc că apartamentele sunt racordate la utilităţi. Legea vine după ce mai multe blocuri au fost mistuite de incendii provocate de instalaţii electrice improvizate şi amplificate de lipsa hidranţilor în zonă.
Incendii trase la indigo în ultimii ani. Blocuri noi care au luat foc pentru că, în lipsa utilităţilor, locatarii şi-au improvizat singuri instalaţii electrice.
Acum orice dezvotator imobiliar poate vinde sau poate închiria un apartament înainte de a se face recepţia lucrărilor. Adică fără nicio dovadă şi nicio garanţie că imobilele au utilităţi. O lege care a trecut de Parlament şi-a propus să îndrepte lucrurile.
Nici notarii nu vor mai putea întocmi acte de vânzare-cumpărare, decât după recepţia finală. Locatarii vor fi astfel protejaţi. În toamna anului trecut, zeci de familii care trăiau într-un bloc fără nicio autorizaţie au rămas în stradă după ce clădirea a fost făcută scrum.
Alt cartier din Bucureşti, aceeaşi soartă pentru locatari. Incendiul din Chiajna a pornit de la mai multe calorifere electrice. Alimentarea se făcea direct de la şantier, în lipsa unui contract cu furnizorii autorizaţi.
Experţii imobiliari îi sfătuiesc pe oameni să verifice câteva elemente- cheie înainte de a semna contractul. Printre ele: autorizaţia de construcţie şi procesul verbal de recepţie
De asemenea, contractele care conţin sintagme precum "limitarea răspunderii" sau "păstrarea unor drepturi" pot fi de fapt capcane ale dezvoltatorilor, în baza cărora pot refuza reparaţii sau pot percepe taxe suplimentare. Noua lege prevede amenzi între 10 şi 20 de mii de lei pentru dezvoltatorii care nu respectă regulile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰