Antena Meniu Search
x

FMI avertizează: Programul ”Prima Casă” reprezintă un risc! Ce recomandă guvernului Fondul Monetar Internaţional

Fondul Monetar Internaţional avertizează, prin intermediul unui raport dur la adresa sistemului bancar din România, că eficacitatea instrumentelor macroprudenţiale pentru creditele ipotecare este subminată de programul Prima Casă, care oferă împrumuturi cu un LTV de până la 95%.

Fondul Monetar Internaţional avertizează, prin intermediul unui raport dur la adresa sistemului bancar din România, că eficacitatea instrumentelor macroprudenţiale pentru creditele ipotecare este subminată de programul Prima Casă, care oferă împrumuturi cu un LTV de până la 95%.

Expunerea băncilor pe sectorul de real estate a crescut odată cu creşterea creditării în acest sector de la 21% la 54% între 2008 şi 2017. Aceste contracte de credite ipotecare, în cea mai mare parte cu dobândă variabilă, expun băncile la riscuri de credit în eventualitatea unei creşteri abrupte a ratelor dobânzii. 

Sistemul bancar din România are de asemenea una dintre cele ma imari expuneri pe datoria publică, aproximativ 20% din active în 2017. Aceasta ar putea duce la o devalorizare puternică în eventualitatea unei creşteri a dobânzilor. 

O altă problemă a sectorului bancar românesc este faptul că, deşi a scăzut considerabil din 2011, aproximativ 35% din creanţele băncilor sunt denominate în valută, unde există riscuri crescute în cadrul unui sistem cu lichiditate crescută. 

FMI recomandă o recalibrare a programului ”Prima Casă”, prin măsuri cum ar fi impunerea unei limită a îndatorării, care ar mitiga din riscurile expunerii băncilor pe sectorul imobiliar. O asemenea limită ar trebui impusă pe toate creditele ipotecare, inclusiv cele Prima Casă. 

”În acest context, FMI salută decizia guvernului de a reduce treptat programul Prima Casă”, se arată în raport, potrivit zf.ro.

Băncile care participă la Prima Casă în acest an au fost anunţate pe 23 februarie.

Informaţii generale despre Programul Prima Casă

Obiectivele și liniile directoare pentru Programul Prima casă, precum și nivelul plafonului de garantare pentru perioada 2017-2021 au fost stabilite printr-un Memorandum aprobat de Guvern la 29 noiembrie 2016.

De la lansarea programului, în 2009, până la sfârșitul lunii  noiembrie 2017, au fost acordate 238.305 garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 20,78 miliarde de lei.

În 2017, până la sfârșitul lunii  noiembrie, au fost acordate 23.437 garanții, în valoare totală de 2,048 mld. lei, precum și 8.910 promisiuni de garantare, în valoare totală de 1,002 miliarde de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » FMI avertizează: Programul ”Prima Casă” reprezintă un risc! Ce recomandă guvernului Fondul Monetar Internaţional