Antena Meniu Search
x

Video Lovitură pentru românii cu două locuri de muncă. Modificările la Codul Muncii ar putea afecta sute de mii de angajați

Românii care şi-au luat mai multe joburi ca să facă faţă crizei sunt obligaţi să renunţe la unul dintre ele. Dar doar dacă programul la cele două locuri de muncă se suprapune. Noile modificări la Codul Muncii ar putea afecta sute de mii de angajaţi.

de Redactia Observator

la 21.10.2022, 19:39

Vezi și

Românii nu mai pot avea două joburi decât dacă se duc de la unul la altul şi nicidecum în paralel, cum se întâmpla în multe cazuri până acum. 

Sorina Faier, reprezentant companie recrutare: Dacă lucrează de la 8 la 4 dupa amiaza, după care are voie să aibă următorul contract de la 4 dupa amiaza la 12 noaptea. Bineînţeles că aici o să pună problema burnout-ului, o să se pună problema că nu ai cum să munceşti 20 de ore din 24. 

Aproape 700.000 de români au două sau mai multe contracte de muncă, potrivit datele oficiale. Specialiştii cred că cei mai mulţi dintre ei vor fi afectaţi de schimbări. 

Costel Gîlcă, avocat Dreptul Muncii: Vor fi foarte afectaţi medicii, vor fi afectaţi cei care lucrează în HR penru firme mici, cei care lucrează în contabilitate pentru firme mici, precum şi profesorii universitari şi cei din marketingul online care au mai multe contracte individuale de muncă. 

Pe acelaşi subiect

Ce efecte vor avea noile modificări la Codul Muncii

Aida Chivu, specialist HR: Le vor scădea veniturile automat, pentru că nu au cum să mai menţină aceleaşi sume. Clar ei vor încerca o renegociere sau fiecare contract şi vor încerca să obţină bani mai mulţi. Dar chiar şi aşa, veniturile tot vor scădea. 

Părerile specialiştilor sunt împărţite: unii cred că schimbările aruncă în aer piaţa muncii, alţii cred că abia acum se face ordine

Costel Gîlcă, avocat Dreptul Muncii: Legiuitorul român dovedeşte o incapacitate de a vedea această piaţă a muncii. 

George Butunoiu, specialist HR: Mulţi o să spună, bun, da care e treaba statului sau a angajatorului dacă angajatul îşi face treaba? Să fim serioşi, nu sunt multe joburi în care poţi să măsori foarte precis fiecare angajat ce face, cât face. Sunt mulţi care abuzează. îşi fac contracte cu perioade de lucru de timp mult mai mari decât sunt în realitate. 

O altă modificare aprobată deja: orice salariat are de acum înainte dreptul de a munci la acelaşi angajator, pe aceeaşi funcţie, dar pe contracte de muncă separate. Asta va duce la dispariţia orelor suplimentare plătite, expplică specialiştii

În paralel cu aceste modificări, de Senat a trecut un alt proiect ce prevede realizarea de contracte de muncă flexibile, la cerere. Astfel, salariatul ar putea munci doar în anumite ore sau zile, convenite cu angajatorul. De asemenea, angajatul va putea să încheie contracte de muncă pentru acelaşi tip de activitate, cu mai mulți angajatori. Ar putea beneficia de schimbări cei muncesc în Horeca şi IT. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Lovitură pentru românii cu două locuri de muncă. Modificările la Codul Muncii ar putea afecta sute de mii de angajați