Video Lovitura primită de 8,2 milioane de români, după scandalul din coaliţia de guvernare
Debandada politică loveşte puternic economia. Politicienii mai au 12 zile să formeze un guvern şi să aprobe bugetul pentru anul viitor, care ar putea fi resuscitat cu noi creşteri de taxe şi impozite. Între timp, astăzi, Bursa de Valori a pierdut un miliard de euro în doar câteva minute după ce PSD s-a retras de la negocierile pentru noul guvern.
Nu doar investitorii de la Bursă au pierdut bani, ci şi 8.200.000 de români care au pensii private, fiincă o parte din banii lor sunt plasate la BVB de fondurile care administrează Pilonul II. Haosul politic afectază şi leul. Banca Naţională a încercat să ţină euro sub pragul psihologic de cinci lei, dar cursul a depăşit această valoare la unele case de schimb valutar.
Debandada politică loveşte puternic economia
"Nu face decât să alerteze şi mai mult creditorii internaţionali şi investitorii internaţionali ai României de care depindem foarte mult. Nu face decât să ţină într-un suspans foarte păgubos mediul de afaceri din Romania care aşteaptă rezolvarea problemei deficitului bugetar", spune Cristi Păun, profesor de economie.
Cu venituri cu aproape 10% mai mici decât cheltuielile şi fără buget pentru 2025, viitorul Guvern trebuie să ia măsuri dure ca să acopere gaura din buget. SCRIS 3 Pensiile şi salariile planificate să crească de la 1 ianuarie ar putea fi îngheţate, iar taxele şi impozitele, mărite. Oamenii de afaceri acuză instabilitatea care le ameninţă afacerile.
- Profesor de economie mondială: investitorii se uită dacă vom alege pro-european sau suveranist, apoi deciziile...
- Măsuri de urgenţă după cea mai dură lovitură primită de economie: pensii şi salarii îngheţate sau chiar...
- Economistul Radu Georgescu avertizează: Vom intra în sevraj economic. Până acum, România a funcţionat pe bază...
- Companii din trei ţări vin să facă o investiţie uriaşă în România: 2 miliarde de euro
- Lovitura primită de 8,2 milioane de români, după scandalul din coaliţia de guvernare
"Ne facem niște planuri pentru anul viitor ne construim un buget și nu știm ce o să se întâmple. Trebuie să luăm în calcul orice variantă, am cam obosit cu toate incertitudinile", spune Laurenţiu Oprea, antreprenor.
Tot ca să facă rost de bani, statul ar putea lua trei procente şi jumătate în plus din salarii. Adică ar ajunge la 45%.
Un angajat care are un salariu de 10.000 lei brut, spre exemplu, primește acum un venit net de 5.850 lei. Dacă măsura va fi adoptată, ar putea câștiga în mână cu 350 lei mai puțin. Măsura ar aduce la bugetul de stat 27 de miliarde de lei, arată estimările făcute de Ministerul Finanțelor.
Un angajat lucrează acum pentru stat şase luni pe an, ţinând cont că impozitul pe venit şi contribuţiile sociale reprezintă 41% din salariul brut.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰