Antena Meniu Search
x

Lovitură uriaşă pentru eMAG, Samsung România, Altex şi Flanco. De ce au fost amendate cu 123 de milioane de lei

Amendă uriaşă de la Consiliul Concurenţei pentru eMAG, Samsung România, Altex şi Flanco. Cele patru companii au fost sancţionate cu 123 milioane lei pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială pe piaţa comercializării televizoarelor şi telefoanelor mobile, în perioada 2019-2021, astfel: compania SEROM (Samsung Electronics România) cu 75,44 milioane lei, Altex Romania cu 21,37 milioane lei, Dante International, compania din spatele retailerului online eMAG Romania) cu 20,31 milioane lei şi Flanco Retail cu 6,22 milioane lei. 

de Redactia Observator

la 08.02.2024, 17:06

Lovitură uriaşă pentru eMAG, Samsung România, Altex şi Flanco. De ce au fost amendate cu 123 de milioane de lei
Lovitură uriaşă pentru eMAG, Samsung România, Altex şi Flanco. De ce au fost amendate cu 123 de milioane de lei - Profimedia Images

"Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile SEROM, Dante International S.A., Altex România S.R.L. şi Flanco Retail S.A cu 123 milioane lei pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială pe piaţa comercializării televizoarelor şi telefoanelor mobile, în perioada 2019-2021", anunţă autoritatea de concurenţă, potrivit news.ro

Cum au fost aplicate amenzile

Amenzile au fost aplicate astfel:

  • SEROM (Samsung România): 75.441.655 lei
  • Dante Internaţional (eMAG): 20.311.427 lei
  • Altex România: 21.376.113 lei
  • Flanco Retail: 6.223.580 lei

"Înţelegerea anticoncurenţială a constat în fixarea preţurilor de revânzare a unor produse de către SEROM şi fiecare din partenerii săi comerciali, respectiv Altex, Dante şi Flanco, ceea ce a condus la limitarea capacităţii celor trei comercianţi cu amănuntul de a-şi stabili independent preţurile de revânzare. Astfel, a fost restricţionată concurenţa la nivelul comerţului cu amănuntul, având efect asupra consumatorilor, care au plătit preţuri mai mari pentru anumite tipuri de televizoare şi telefoane mobile. Televizoarele şi telefoanele mobile reprezintă unele dintre cele mai importante produse electronice şi de comunicaţii", precizează Consiliul Concurenţei.

Cum a fost declanşată investigaţia

Indiciile care au stat la baza declanşării investigaţiei au inclus şi informaţii primite pe Platforma Avertizorilor de Concurenţă, un instrument prin intermediul căruia se pot aduce în atenţia autorităţii încălcările Legii concurenţei, în mod anonim. Platforma poate fi accesată la https://report.whistleb.com/ro/consiliulconcurentei.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc preţuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare.

Deciziile Consiliului Concurenţei sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancţionare a autorităţii de concurenţă şi execută amenzile.

Reacţia eMAG după ce a primit amendă

"Am colaborat cu Consiliul Concurenței pe tot parcursul investigației și am pus la dispoziția autorităților, în mod transparent, toate informațiile necesare pentru clarificarea situației. Concomitent cu plata amenzii, ne vom concentra pe mai departe în a oferi clienților noștri servicii cu valoare adăugată care să îi ajute să economisească timp și bani și a le oferi experiențe bune în online", au transmis reprezentanţii eMAG.

Punctul de vedere al Flanco

"Flanco a colaborat în mod transparent cu echipa care a condus investigația din partea Consiliului Concurenței. Respectăm decizia autorității, menționând că vom continua, ca și până acum, să ne stabilim independent strategia comercială, respectiv politica de prețuri și oferte, fără a permite vreodată intruziunea oricărei terțe părți. Obiectivul nostru final este întotdeauna acela de a răspunde intereselor consumatorului final și de a veni în sprijinul său", a fost punctul de vedere al reprezentanților companiei Flanco.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Lovitură uriaşă pentru eMAG, Samsung România, Altex şi Flanco. De ce au fost amendate cu 123 de milioane de lei