Antena Meniu Search
x

Video Marea greşeală comisă de candidaţi la interviul de angajare. "Reţeta" pentru a primi jobul

Cine îşi caută job sau pur şi simplu vrea să îşi schimbe domeniul de lucru, acum este momentul potrivit. Recrutorii au scos la înaintare noi oferte de angajare şi nu mai sunt atât de stricţi în ceea ce priveşte progamul. Asta e şi principala cerinţă a tinerelor generaţii: flexibilitate. Şi în program, şi la buget. Oricum, oricât de flexibili ar fi recrutorii, nu vă puteţi relaxa şi în privinţa interviului de angajare. Iată la ce sunt atenţi mai nou angajatorii şi care sunt greşelile care vă pot sabota la prima discuţie cu resursele umane.

Andra Costea
de Andra Costea

la 05.04.2024, 17:45

Vezi și

Deşi procesul de recrutare s-a mutat în online în ultimul timp, interviul de angajare faţă în faţă cu recrutorul este în continuare cel mai important pas în obţinerea unui job. "Îţi oferă o viziune asupra omului pe care urmează să-l angajezi", crede un român.

Primul pas înainte de interviul de angajare

"Este foarte importat să te duci fizic la un interviu pentru că în primul rând ai mult mai multe şanse să-ţi argumentezi candidatura, poţi să vezi locaţia, poţi să vezi colegii", spune Ioana Petrea, specialist în resurse umane.

Primul pas înainte de interviu este să verificăm compania, ca să ştim clar ce se doreşte de la viitorul angajat. Putem inclusiv formula câteva răspunsuri potrivite în orice situaţie. "Când vine vorba de întrebări este bine să începem răspunsul cu o frază care să conţină cuvinte cheie de pe site-ul companiei, câteva cifre, ca apoi să mutăm discuţia într-o zonă personală unde ne putem spune părerea şi ne putem scoate calităţile în evidenţă", spune Andra Costea, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

"Mi se pare foarte important ca în momentul în care primim această întrebare, de ce ne dorim postul, să putem argumenta cu mai multe justificări nu doar că suntem tehnic specializaţi pe zona aceea, ci putem să facem o combinaţie între experienţă, motivaţia noastră, cum rezonăm cu specificul companiei. O altă întrebare care este foarte, foarte frecvent întâlnită este legată de motivul schimbării joburilor sau jobului anterior. Aici recomand tuturor oamenilor să răspundă onest, pentru că trăim într-o lume mică a HR-ului", a explicat Ioana Petrea, specialist în resurse umane.

Răspunsurile "corecte" pentru a primi jobul

Până şi micile defecte trebuie tranformate în calităţi în cadrul interviului de angajare. 

"Eu pot să spun lejer unul dintre defectele mele este că sunt perfecţionistă, încerc să compensez poate fiind eu mai harnică decât ceilalţi. Ei bine, încăpăţânarea poate fi transformată şi ea într-o calitate prin faptul că sunt o persoană perseverentă", adaugă Ioana Petre, specialist în resurse umane.

Sunt şi câteva greşeli majore care ne-ar putea sabota complet angajarea. "Una din principalele greşeli ar fi să nu ştii nimic despre compania la care ai aplicat. Să vii însoţit la interviu cu părinetele, cu membrii din familie, cu nişte obiecte nepotrivite. O altă greşeală ar putea fi să spui foarte multe cuvinte negative la adresa foştilor angajatori sau a foştilor colegi", mai spune Ioana Petrea, specialist în resurse umane.

Domeniile în care se caută cei mai mulţi angajaţi sunt IT, inginerie şi marketing. De asemenea, firmele caută mai nou specialişti în inteligenţă artificială, posturi plătite cu salarii de câteva mii de euro lunar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Marea greşeală comisă de candidaţi la interviul de angajare. "Reţeta" pentru a primi jobul