Antena Meniu Search
x

Măsurile economice luate de Guvern în timpul stării de urgență, publicate în Monitorul Oficial

Ordonanța 29 cu măsurile economice și fiscale pentru sprijirea firmelor în contextul crizei provocate de coronavirus a fost publicată sâmbătă în Monitorul Oficial. 

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 21.03.2020, 11:08

Monitorul Oficial a publicat măsurile luate pentru prevenirea răspândirii noului tip de coronavirus
Măsurile economice luate de Guvern în timpul stării de urgență, publicate în Monitorul Oficial - Hepta

Ordonanța 29 cu măsurile economice și fiscale pentru sprijirea firmelor în contextul crizei provocate de coronavirus a fost publicată sâmbătă în Monitorul Oficial. 

Ministerul Finanțelor Publice spune că s-au avut în vedere o serie largă de măsuri pentru susținerea mediului de afaceri în contextul actual, fiind stabilite ca prioritare următoarele:

- Nu se calculează şi nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru obligaţiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanţe de urgenţă şi neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgenţă;

- aceste obligaţii fiscale nu sunt considerate obligaţii fiscale restante;

- se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanţelor bugetare, cu excepţia executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanţelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală.

- măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti se aplică, prin efectul legii, de către instituţiile de credit sau terţii popriţi, fără alte formalităţi din partea organelor fiscale;

- aceste măsuri fiscale încetează în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă.

MFP va subvenţiona 100% din dobânzile pentru creditele ce urmează a fi garantate

- liniile de credit şi împrumuturile pentru investiţii vor fi garantate în proporţie de maximum 80%, faţă de 50% anterior.

- valoarea maximă a liniilor de capital de lucru acordate unui beneficiar este de 5 milioane de lei, în timp ce pentru creditele de investiţii valoarea maxima a finanţării este de 10 milioane de lei. Pentru companiile micro sau mici, garanţia urcă la 90% din finanţare, iar o linie de credit poate ajunge la maximum 500.000 de lei în cazul firmelor micro, respectiv la 1 milion de lei în cazul celor mici.

- ministerul Finanţelor Publice va subvenţiona 100% din dobânzile pentru creditele ce urmează a fi garantate, atât pentru microîntreprinderi, cât şi pentru întreprinderi mici şi mijlocii.

- dobânda va fi subvenţionată de la momentul acordării creditului până la data de 31 martie 2021.

- perioada de garantare a creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru va fi de 36 de luni cu posibilitatea prelungirii cu 36 de luni. Pentru creditele de investiţii a fost menţinută perioada de 120 de luni.

- MFP va acoperi de la buget şi comisionul de administrare pentru acoperirea costurilor de acordare şi monitorizare a garanţiilor acordate de FNGCIMM.

Întreprinderile mici şi mijlocii beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilităţi

- prorogarea termenului de plată pentru impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, respective impozitul pe mijloacele de transport de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020, perioadă în care se vor primi în continuare bonificaţiile stabilite de consiliile locale.

- plata ratelor şi dobânzilor aferente împrumuturilor din venituri rezultate din privatizare acordate de MFP unităţilor administrative-teritoriale se poate amâna, la cererea acestora, pe o perioadă de trei luni, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

- pe durata stării de urgenţă, întreprinderile mici şi mijlocii care deţin certificatul de situaţie de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilităţi - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet, precum şi de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinaţie de sediu social şi de sedii secundare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Măsurile economice luate de Guvern în timpul stării de urgență, publicate în Monitorul Oficial