Mere de cidru din Olanda, aclimatizate pentru a fi cultivate în România
Din cele 20 de soiuri de mere cultivate în România lipsesc cele din care se face cidru. Este un neajuns pe care mai marii din Agricultură încearcă să-l remedieze.
Din cele 20 de soiuri de mere cultivate în România lipsesc cele din care se face cidru. Este un neajuns pe care mai marii din Agricultură încearcă să-l remedieze. Un soi olandez va fi aclimatizat într-o staţiune de cercetare din Argeş, în speranţa că pomicultorii îşi vor umple livezile cu astfel de meri. Oamenii nu sunt încântaţi: cred că se bea mai multă ţuică decât cidru la noi!
Pomicultorii români iau lecţii de la străini. Învaţă să îngrijească pomi care acum lipsesc în ţară- merii pentru cidru.
Dacă în urmă cu patru ani consumul de cidru la noi era aproape zero, între timp se vând aproximativ 20 de milioane de litri pe an. Ministerul Agriculturii ar vrea ca băutura să fie fabricată cu mere autohtone.
Proprietarii de livezi au o altă viziune.
Un cultivator de mere pentru cidru poate primi din partea statului o subvenţie de 342 de euro pe hectar. Nici asta nu-i convinge pe oameni
În România, suprafaţa cultivată cu mere este de 55.000 de hectare. Livezile nu sunt răspândite uniform, ceea ce înseamnă că fiecare plantaţie are o dimensiune redusă şi o recoltă mică. În aceste condiţii, producătorii români nu pot concura la preţuri cu cei străini, care vând în cantităţi mari. Aşa se face că o treime din merele de pe piaţă sunt aduse din import.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰