Antena Meniu Search
x

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, ar vrea eliminarea salariului minim

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, şi-a pus iar sindicatele şi angajaţii în cap. Anunţul că ar vrea să elimine salariul minim pe economie în domeniul privat a stârnit reacţii dintre cele mai dure.

Vezi și

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, şi-a pus iar sindicatele şi angajaţii în cap. Anunţul că ar vrea să elimine salariul minim pe economie în domeniul privat a stârnit reacţii dintre cele mai dure. "E o declaraţie făcută într-o zi toridă de vară", a fost unul dintre răspunsurile pe care le-a primit. Alături de avertismentul că măsura ar produce efecte dezastruoase pentru aproape jumătate din salariaţii României.

Patronii ar trebui să decidă singuri ce salarii merită angajaţii, fără ca statul să mai intervină în calculele lor. Este declaraţia care a stârnit valuri de comentarii.

Eu sunt de părere că nu trebuie impus în economie. Îl impui, îl stabileşti în administraţie în sectorul public, dar în sectorul privat îl dai ca şi reper şi spui aşa: cine nu are angajaţi sub acest plafon, primeşte un pachet de facilităţi, a declarat ministrul Finațelor.

DUMITRU COSTIN, BLOCUL NATIONAL SINDICAL:

E o declaraţie făcută într-o zi toridă de vară. Uneori soarele dă şi anumite simptome celor care stau în bătaia razelor.

Dincolo de glume, sindicaliştii vorbesc despre consecinţele unei astfel de măsuri.

DUMITRU COSTIN, BLOCUL NATIONAL SINDICAL:

La comportamentul şmecheresc pe care îl au angajatorii din România pe legile de astăzi + în care multe din veniturile salariale ale lucrătorilor, mai ales în mediul privat sunt la gri + în realitate, diferenţele de bani se dau la plic.

ADRIAN BENTA, ANALIST FISCAL:

Salariul minim pe economie reprezintă o formă de a proteja interesele salariaţilor şi reprezintă, până la urmă, garanţia că măcar acest salariu minim o să-l iei în mână la sfârşitul lunii.

Sunt însă şi susţinători ai ideii, chiar printre reprezentanţii patronilor.

FLORIN PARVU, vice presedintele CNIMM:

Stai de vorbă cu angajatul într-o negociere directă, vizavi de nişte parametri ai unei economii de piaţă: productivitate, sarcini, obligaţii.

Ministrul Muncii a ţinut să precizeze însă că o astfel de măsură este exclusă la nivelul actualei guvernări.

Nu, exclus. Nu există aşa ceva în programul de guvernare şi, de altfel, înţeleg de la domnul Teodorovici că este o părere personală, a explicat Olguța Vasilescu.

La ora actuală, 41 la sută din angajaţii români sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, adică 1.162 de lei. Al treilea cel mai mic din Uniunea Europeană, arată statisticile. Doar bulgarii şi lituanienii câştigă mai puţin decât noi. Cel mai mult câştigă locuitorii din Luxemburg, 2 mii de euro pe lună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, ar vrea eliminarea salariului minim