Antena Meniu Search
x

Ministrul Finanțelor neagă "gaura" din buget de 20 de miliarde de lei. Deficitul încasărilor ar fi de doar 4,7 miliarde

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, spune, marți, că "gaura de la buget nu e în niciun caz de 20 de miliarde de lei". El afirmă că încetinirea încasării veniturilor se cifrează undeva la 4,7 miliarde de lei față de programat. Declarațiile făcute de acestea au avut loc în plenul Camerei Deputaților, într-o sesiune a Orei Guvernului solicitate de USR. Membrii partidului de opoziție au cerut membrului cabinetului Ciucă să ofere explicații despre situația încasărilor la bugetul de stat din primele 3 luni ale acestui an.

de Redactia Observator

la 11.04.2023, 17:13

Adrian Câciu, ministrul finanțelor
Ministrul Finanțelor neagă "gaura" din buget de 20 de miliarde de lei. Deficitul încasărilor la finanțele statului ar fi de doar 4, miliarde - Hepta

"Economia nu evoluează întotdeauna liniar și trebuie să te adaptezi. Și anul trecut, am făcut o ajustare de 10 miliarde de lei, undeva în mai. Gaura la bugetul de stat nu e în niciun caz de 20 md. de lei. Încetinirea încasării veniturilor se cifrează undeva la 4,7 miliarde de lei față de programat", spune ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, prezent la Ora Guvernului în Parlament. El a pledat pentru întărirea colectării taxelor și impozitelor.

"Dacă România are arierare recuperabile de încasat 25 de miliarde și o evaziune fiscală estimată la 12%, nu credeți că este bine să întărim colectarea? Eu zic ca da. Dar până unele lucruri de acest gen se întâmplă e bine ca și statul să ia măsuri de consolidare bugetară pe partea cheltuielilor. Să dea Dumnezeu ca la rectificare veniturile să fie pe măsura estimatului și atunci poate găsim ca supliment un pachet de măsuri pentru populație. Ceea ce face Guvernul e un gest de resp. Toți cetățenii ne cer ca statul să fie mai suplu. Nu cred că este greu să facem acest efort și să reducem cheltuielile bugetare", conchide Câciu.

Finanțele României, discutate în parlament

Săptămâna trecută, USR a cerut ca Adrian Câciu "să explice dezastrul încasărilor la buget din primele trei luni ale anului şi măsurile pe care le va lua pentru a repara un buget pe 2023 total nerealist", transmite Agerpres.

"Când a venit Coaliţia PSD - PNL cu bugetul pe 2023 să fie adoptat de Parlament pe repede-înainte, că numai aşa înţeleg PSD, PNL şi Klaus Iohannis să conducă România, am avertizat că este un buget inflaţionist şi mincinos, cu cheltuieli şi deficit bugetar subestimate, respectiv venituri supraestimate. Acum, trei luni mai târziu, când gunoiul nu mai poate fi ascuns sub preş, încep să vorbească de dezastrul la încasări şi cheltuielile scăpate de sub control. Tot în spatele uşilor închise, fără explicaţii şi detalii despre ce vor să facă. Aşa că l-am chemat în Parlament pe ministrul Câciu să explice românilor cum va echilibra bugetul, cum opreşte aceste deficit enorm care duce la scumpiri. Dar, şi de ce a venit în decembrie anul trecut cu un buget mincinos", a transmis preşedintele USR, Cătălin Drulă, într-un comunicat.

USR a solicitat PSD şi PNL ca, dacă au ajuns la concluzia că trebuie să taie din cheltuielile statului, să înceapă cu pensiile speciale, care "înghit din buzunarul românilor mai mulţi bani de la lună la lună", susţinând că "doar pe primele două luni ale anului 2023 din bugetul de stat s-au cheltuit cu pensiile speciale 2,24 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o creştere cu 13% faţă de aceleaşi luni ale anului trecut".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Ministrul Finanțelor neagă "gaura" din buget de 20 de miliarde de lei. Deficitul încasărilor ar fi de doar 4,7 miliarde