Antena Meniu Search
x

Video Modificări pe lista alimentelor plafonate. Produsele pentru care am putea plăti cu 10% mai mult de la 1 februarie

Cu două zile înainte de expirarea plafonării preţurilor la alimentele de bază, Guvernul şi magazinele ar fi ajuns la un acord - măsura ar putea fi prelungită. Dar nu pentru trei luni, ci doar pentru două. Este varianta propusă, în urmă cu scurt timp, la întâlnirea de la Guvern dintre retaileri, premier şi Ministrul Agriculturii. De altfel, lista cu alimentele de bază la preţ plafonat ar urma să fie uşor modificată.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 29.01.2024, 18:00

Vezi și

Vor rămâne primele 16 alimente de bază şi, de asemenea, ar putea fi adăugate pe această listă untul, gemul şi carnea de miel, potrivit unor surse guvernamentale. În schimb, vor dispărea de pe această listă acele alimente consumate în perioada sărbătorilor de iarnă, cum ar fi cozonacul, bulionul, smântana, drojdia, margarina, dar şi carnea tocată. Toate aceste produse s-ar putea scumpi cu până la 10% în perioada următoare, mai exact de la 1 februarie.

Încă au loc negocieri la Palatul Victoria. Ministrul Agriculturii discută în continuare cu retailerii, deci şi această listă s-ar putea modifica de la o oră la alta. Miercuri ar trebui adoptată această ordonanţă pentru a intra în vigoare de la 1 februarie. Va fi plafonat TVA-ul la alimentele de bază pentru două luni, nu pentru trei aşa cum discutase ministrul Agriculturii în urmă cu două săptămâni.

Marcel Ciolacu: "Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază"

Marcel Ciolacu, premierul României, a decis în urma şedinţei de astăzi, 29 ianuarie, că plafonarea la alimentele de bază va continua pentru următoarele două luni. Iniţial, ministrul Agriculturii, anunţase că se discută despre trei luni.

Pe acelaşi subiect

"Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a prețurilor la alimente, după nebunia creșterilor speculative din trecut. Constat că și cei care în trecut au criticat această măsură, recunosc acum că, în lipsa ei, prețurile ar fi crescut cu până la 20%.

Este clar că plafonarea a temperat creșterile speculative de prețuri, a ajutat la scăderea inflației și la menținerea puterii de cumpărare a populației. Conform datelor INS, prețurile din luna decembrie 2023 au fost cu #5.8% mai mari față de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023 (înainte de introducerea acestei măsuri) diferența față de aceeași lună din anul precedent era de aproape #18%.

În paralel, voi continua dialogul cu marile lanțuri de magazine, cu care am avut și astăzi o discuție foarte constructivă, pentru a construi împreună un mecanism pe termen lung bazat pe un parteneriat stat-mediu de afaceri, prin care prețurile să fie ținute sub control. Am o singură  condiție: ca producătorii și procesatorii români să aibă parte de un tratament corect!", a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Modificări pe lista alimentelor plafonate. Produsele pentru care am putea plăti cu 10% mai mult de la 1 februarie