Antena Meniu Search
x

Moody's: Problemele economiei mondiale vor continua și în 2024. Deși băncile centrale vor reduce dobânzile, creșterea va încetini

 Încetinirea economiei mondiale, un risc mai mare de nerambursare a creditelor şi presiunile asupra profitabilităţii creează o perspectivă negativă pentru bănci în 2024, a apreciat luni agenţia de rating Moody's, conform Agerpres.

de Redactia Observator

la 04.12.2023, 16:19

Moody's a publicat un raport în care prezintă provocările cu care se confrunta economia mondială în 2024.
Moody's: Problemele economiei mondiale vor continua și în 2024. Deși băncile centrale vor reduce dobânzile, creșterea economică va încetini - Shutterstock

Majorările anterioare de dobândă decise de băncile centrale şi creşterea şomajului în economiile avansate vor slăbi calitatea activelor, susţine Moody's Investors Services într-un raport publicat luni, adăugând că expunerile băncilor pe sectorul imobiliar în SUA şi Europa reprezintă un risc în creştere. În plus, buzunarele de stres de pe pieţele imobiliare din regiunea Asia-Pacific este posibil să continue, susţin autorii raportului.

Băncile din întreaga lume au înregistrat performanţe mixte în acest an, în condiţiile în care veniturile de pe partea de consumer banking au profitat de pe urma dobânzilor mai mari stabilite de băncile centrale pentru a contracara inflaţia, însă în acelaşi timp veniturile din activităţile de investment banking au fost afectate de diminuarea numărului de tranzacţii.

Problemele continuă pentru piețele financiare

În raportul publicat luni, Moody's precizează că se aşteaptă ca pieţele financiare să rămână tensionate anul următor, precum şi la încetinirea ritmului de creştere economică chiar dacă băncile centrale sunt aşteptate să înceapă să reducă dobânzile. De asemenea, creşterea economică a Chinei ar urma să încetinească pe fondul diminuării cheltuielilor consumatorilor şi companiilor, scăderii exporturilor şi crizei din sectorul imobiliar.

Profitabilitatea băncilor este posibil să fie afectată de majorarea costurilor de finanţare, o creştere mai mică a creditării şi acumularea de rezerve pentru a acoperi potenţialele falimente, susţine Moody's. Totuşi, nivelurile de capitalizare, care susţin soliditatea financiară a băncilor, sunt aşteptate să reziste, se mai arată în raport.

"Finanţarea şi lichiditatea se vor confrunta cu provocări, însă capitalizarea va rămâne stabilă, beneficiind de generarea organică de capital şi creşterea moderată a creditării", susţine Felipe Carvallo, analist la Moody's Investors Service.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Moody's: Problemele economiei mondiale vor continua și în 2024. Deși băncile centrale vor reduce dobânzile, creșterea va încetini