Antena Meniu Search
x

Video Mugur Isărescu, mesaj tranşant pentru cei care iau credite: "Ar cam trebui să aibă grijă de ei". BNR vrea să preia de la ANPC protecția consumatorilor de servicii bancare

Cei care iau credite trebuie să aibă grijă de ei! Avertismentul vine de la BNR, care insistă, prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu, să preia de la Protecția Consumatorilor partea legată de serviciile bancare. De cealată parte, şeful Autorităţii Naţionale spune că Banca Centrală a ratat de multe ori să-i ajute, cu adevărat, pe oamenii împovăraţi de datorii. 

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 14.09.2023, 20:46

Vezi și

Guvernatorul BNR a avut un mesaj tranşant pentru cei care s-au îndatorat la bănci. 

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Cei care iau credite ar cam trebui să aibă grijă de ei. 

În prezent, interesele lor sunt apărate de ANPC, o instituţie care nu ar avea specialişti şi nici experienţa necesară pentru a face asta, susţine Mugur Isărescu. Acesta vrea ca sarcina să revină Băncii Centrale. 

BNR vrea să preia de la ANPC protecția consumatorilor de servicii bancare

Pe acelaşi subiect

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Una e să protejezi consumatorul de alimente și alta pe cel care ia credite. Pe cine protejăm noi în esență când protejăm băncile? Protejăm micii depunători. În România ai 10 milioane de mici depunători. La o criză bancară trebuie să-i acoperi. 

Protecţia Consumatorilor însă tună şi fulgeră. Enumeră mai multe eşecuri pe care le pune în cârca BNR. 

Horia Constantinescu, preşedintele ANPC: Situaţia trăită de foarte mulţi dintre cei îndatoraţi excesiv în urma schimbului valutar dintre francul elveţian... Cei îndatoraţi excesiv în urma calcului fie a ROBOR-ului, fie a IRCC-ului... Mă întreb dacă nu puteai fi protejat printr-o politică prudenţială în adevăratul sens al cuvântului. 

Lucia Cujbă, reporter Observator: E război deschis între Protecția Consumatorului și bănci. ANPC a sancționat, recent, 19 instituţii bancare pentru graficele de rambursare. Băncile însă au contestat amenzile şi au câştigat în instanţă. ANPC şi-a mai dorit ca românii să dea un test înainte să ia un credit. Băncile însă au respins propunerea. 

Singura victorie a ANPC a fost împotriva unei bănci comerciale. E obligată să restituie peste 19 milioane de euro dobânzi încasate de la peste 9.000 de clienți. Peste două milioane de români au credite ipotecare şi de consum. Dobânda medie la creditele de consum noi în lei a fost în semestrul 1 din 2023 cuprinsă între 13% şi 14,2%, niveluri maxime în ultimul deceniu şi duble faţă de dobânzile la creditele noi de consum în euro. 

Banca Centrală Europeană a crescut azi ratele dobânzilor la un nivel record. Decizia de a majora pentru a zecea oară consecutiv rata dobânzii la depozite, cu 25 de puncte de bază, până la 4,75%, a venit în contextul în care oficialii și-au redus previziunile de creștere pentru economia zonei euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Mugur Isărescu, mesaj tranşant pentru cei care iau credite: "Ar cam trebui să aibă grijă de ei". BNR vrea să preia de la ANPC protecția consumatorilor de servicii bancare