Video I-a cumpărat fiului un apartament de 2 camere, în loc să îl trimită cu chirie sau la cămin. Cât a dat pe locuinţa din Chitila
Viaţa de student nu mai înseamnă viaţa la cămin. Nici măcar la chirie. Mulţi părinţii preferă să-şi dea economiile de-o viaţă pentru copilul care merge la facultate. Agenţii imobiliari spun că cererea a crescut cu 20% faţă de anul trecut în rândul celor care cumpără fara credite.
Robert este unul din părinţii care a ales să pună ban pe ban pentru ca, la facultate, copilul să nu stea cu chirie. I-a cumpărat un apartament cu 2 camere în Bucureşti pe care a dat peste 90 de mii de euro.
Robert, client: Cred că statutul de proprietar îţi oferă un confort la nivel psihologic, în sensul că esti mai sigur de locuinţă. La chirie, se poate întâmpla când expiră contractul să fi nevoit să cauţi în altă parte. În decursul mai multor ani am făcut unele economii, cu greu este adevărat, dar am reuşit.
Unii preferă să cumpere, decât să închirieze
Cum piaţa chiriilor a explodat, mai ales în centrele universitare, cei care îşi permit preferă să cumpere.
Alexandru, client: Chiria a crescut foarte mult în ultima perioadă şi am preferat să-l cumpăr cash decât să-l ţin în chirie pe copilul meu. Banii în bancă şi am plătit prin bancă către vânzător.
Agenţii imobiliari spun că cererea a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Sorin Oprea, agent imobiliar: Nu puţini au decis să intre în finanţe şi să cumpere cash proprietăţi. Noi vedem o creştere undeva la 15-16 procente.
Liria Themo, dezvoltator imobiliar: Se gândesc că mai bine decât să ţină banii la bancă, să-i asigure copilului un loc stabil unde nu-i creşte chiria.
Străinii, interesaţi de piaţa imobiliară de la noi
Până şi străinii cumpără. Preţul unui apartament se stabileşte în funcţie de suprafaţă şi de zonă.
Alexandru Apostu, manager agenţie imobiliară: Faţă de anul trecut, în această perioadă au crescut vânzările la persoanele care au cash şi au scăzut la cei care accesează credite. Cei care au bani, preferă să cumpere apartamente decât să închirieze.
Sorin Suculă, agent imobiliar: Sunt studenţi ai căror părinţi vor să le cumpere apartamente din judeţele din împrejurimi. Ba mai mult decât atât, există şi solicitări internaţionale. Aici fiind în zonă centrală vorbim de undeva la 3 mii de euro pe metrul pătrat. Pentru acest apartament, preţul de listare este de 215 mii.
Cine nu îşi permite şi nu are nici loc la cămin, ajunge tot la mâna proprietarilor.
Cât plătesc studenţii din Bucureşti pe chirii
Alin Stan, reporter Observator: Interes mare este şi pentru închirierea apartamentelor cu două camere, a garsonierelor sau a apartamentelor cu 3 camere. Bugetul pe care studenţii îl alocă este între 100 şi 400 de euro.
Teodor, student: Locuiesc în garsonieră de aproximativ 2 ani de zile. Undeva în zona Unirii. Plătesc cam 400 de euro.
Adrian, student: Acum m-am mutat la două camere. Am avut nevoie de spaţiu. Înainte plăteam un preţ mai mic, cam 250 de euro, acum plătesc undeva la 400.
Preţurile imobilelor cu două camere în Bucureşti, Cluj Napoca, Timişoara şi Constanţa variază de la 70.000 până la peste 200.000.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰